• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Welke wijn bij groene asperges? Hilary Akers adviseert de biologische Pecorino van Clara Marcelli

Door Artisan Wines op 25-05-2022

Het aspergeseizoen barstte medio april los. Wijnpublicist Hilary Akers eet graag de groene asperges, die een intensere smaak hebben dan hun witte broeders en zusters. Maar welke wijn drink je daarbij? In FD Persoonlijk deelde Akers haar bevindingen en aanbevelingen. De biologische Pecorino "Irata" Offida DOCG van Clara Marcelli is één van haar favorieten...!! 

Groene asperges

Groene asperges hebben een veel intensere smaak dan de witte asperges en vragen dus om een ander type wijn. Beide groeien uit dezelfde plant, maar volgens Akers worden de witte asperges gedwongen hun korte leven onder de grond te slijten, terwijl de groene zich elke dag vrolijk in de voorjaarszon mogen wentelen. Dit geeft de groene asperges een uitgesproken smaak.

Groene asperges hebben uitgesproken smaak

Met de uitgesproken smaak van de groene asperges kan je veel kanten op qua bereidingen en vraagt ook om een wijn met een uitgesproken karakter. In dit geval heeft Akers gekozen voor groene asperges met rozemarijn van de bbq of grillpan, met hummus met zwarte knoflook, gepekelde citroen, oregano, gepofte rode chilipeper en olijfolie.

Welke wijn bij groene asperges?

In het gerecht met groene asperges zijn diverse smaken en aroma's te ontdekken: grassig, romig, fris, citroen, bitters en zwoele tonen. Hilary adviseert een eigengereid type wijn, een wijn met karakter. Ze proefde diverse wijnen en selecteerde 5 aanbevelingen, waaronder de biologische Pecorino van Clara Marcelli uit de Marche.

Biologische Pecorino blijkt fantastische wijn bij groene asperges

"Als klapper is er dan een wijn die zo uitgesproken is dat hij bij deze verrassende match niet samensmelt met het gerecht, maar ernaast blijft lopen. Het betreft de biologische Pecorino "Irata" Offida DOCG van Clara Marcelli (Marche) Gerecht en wijn proef je allebei heel goed, ze behouden hun karakter. De wijn heeft een volle rijpe geur van citroen en stro, pijnboompitten onder een hete zon, en wilde venkel. Neem je een slok, dan voel je de intense je mond in suizen: droog, fris, weer dat stro en alles mooi in balans. Ach, wat fijn toch dat er zulke karakters bestaan."