• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Viognier Château de la Selve krijgt ***** in Perswijn

Door Artisan Wines op 20-03-2015

Viognier is een lastige druif. Het heeft van nature weinig zuren en daarom is kennis van het terroir (combinatie van bodem en klimaat) als ook het inzicht in het juiste plukmoment en de vinificatie een grote vereiste om een kwalitatief hoogwaardige wijn te produceren.

De meest bekende appellation (herkomstgebied) voor viognier is Condrieu, een plaats gelegen aan de rivier de Rhône (noordelijke deel), niet ver onder de stad Lyon. De steile wijngaarden met een ondergrond van graniet zorgen voor een exceptionele wijn. De prijs is er echter ook naar. De betere exemplaren kosten al snel € 40,- tot € 50,- per fles.

Vanwege haar populaire status en gastronomische inzetbaarheid wordt de viognier steeds vaker elders wordt aangeplant. Niet altijd met succes, want te droge en warme gebieden zorgen voor te weinig zuren en spanning in de wijn.

De viognier van Château de la Selve komt uit de Ardèche, ten westen van het Rhône-dal. Ten opzichte van het Rhône-dal is hier sprake van een ander terroir. De bodem bestaat uit voornamelijk kalkgesteente en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn hier groter. Overdag is het er tamelijk heet, maar ’s-nachts koelt het hier flink af. Dit zorgt ervoor dat de viognier voldoende zuren behoudt en daarmee meer elegantie en finesse.

Viognier “Madame de” van Château de la Selve is een cuvée waarvoor enkel de beste druiven worden gebruikt. Het rendement ligt zeer laag, slechts 35 hl/ha. In de wijngaard worden zowel biologische als bio-dynamische principes toegepast. Enkel de natuurlijke/ wilde gistcellen van de druif worden gebruikt voor de vinificatie in eikenhouten vaten. Het resultaat mag er zijn. Een zeer complexe en elegante wijn.

Perswijn beoordeelde de Viognier “Madame de” 2013 met maar liefst ***** ( = uitstekend/ maximale score) en gaf de volgende proefnotie: “mango, abrikoos, rijkdom, hout, kracht, room, breed en stevig, rijp en zwoel, zuren en frisheid, prachtig”

Naast de cuvée “Madame de” maakt de talentvolle Benoît Chazallon ook een basiscuvée “Saint Regis”. Een meer fruitige stijl die breed toegankelijk is: “aromatisch, tropisch fruit, honing, boter, karamel, room, brioche, breed en stevig, gelikt”

[catalog-collection id="17"]