• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Stefano Balducci (Podere Santa Lucia, Marche) te gast in Nederland

Door Artisan Wines op 31-03-2015

Van woensdag 15 t/m zaterdag 18 april is Stefano Balducci van Podere Santa Lucia (Marche) enkele dagen te gast in Nederland. In het kader daarvan organiseren wij op donderdag 17 april een wijn-spijsavond bij Trattoria Buoni Amici in Hoofddorp en op vrijdag 18 april een overzichtsproeverij bij Raimondi’s Villa Rozenrust in Leidschendam.

Le Marche
Podere Santa Lucia is gelegen in de regio “Le Marche”, parallel aan de Adriatische kust, in het midden van Italië. De naam "Marche" vindt zijn oorsprong in het oud-germaanse woord Marka. Dit betekende grens, grensgebied. Rond de 11de eeuw eindigde het Roomse Rijk waar nu de regio Marche is. De grensgebieden van dat rijk kregen toen de namen van Marca di Ancona, Marca di Fermo en Marca di Camerino. Een verzameling van meerdere grensgebieden, ofwel Le Marche (meervoud). De regio strekt zich uit van Ancona in het noorden tot Ascoli Piceno in het zuiden, geflankeerd door de heuvels van de Monte Sibellini (Appenijnen) in het westen en de Adriatische Zee in het oosten.

Podere Santa Lucia
Podere Santa Lucia is gesitueerd ten noordoosten van de havenstad Ancona, vlakbij het plaatsje Morro d’Alba, de bakermat van de lacrima-druif. Het 9 hectare tellende domein wordt geleid door de zeer ambitieuze Stefano Balducci. Alle wijngaarden worden hier biologisch bewerkt, dus zonder het gebruik van insecticides en pesticides. Na de handmatige oogst, waarbij gebruik wordt gemaakt van kratjes van max. 10 kg waardoor de druiven niet worden geplet, komen de druiven terecht op een sorteertafel (table de tri), zodat alleen de beste en gezonde druiven worden geperst. Het resultaat mag er zijn: zeer zuivere, elegante, uitgesproken wijnen, waaronder de bekende Verdicchio dei Castelli di Jesi (wit) en de meer curieuze Lacrima di Morro d’Alba (rood).

Persrecensies
De perfectionistische werkwijze van Stefano Balducci resulteert in uiterste zuivere en complexe wijnen. Dit bleef uiteraard niet onopgemerkt bij diverse wijnpublicisten en vakbladen. Zo kreeg de Lacrima di Morro d’Alba een award in de Gambero Rosso (meest prestigieuze wijngids in Italië), volgde een recensie in de Volkskrant en werd de wijn recent nog geselecteerd door ITALENT tijdens de Italiaanse Wijnvakdag. Last but not least kreeg de Verdicchio dei Castelli di Jesi Superiore een zeer hoge notering in Perswijn: ****(*) = zeer goed – uitstekend.

Wijn-spijsavond donderdag 16 april 2015
Op donderdagavond 16 april aanstaande organiseert Artisan Wines in samenwerking met Trattoria Buoni Amici een wijn-spijsavond. Tijdens deze avond zal Stefano Balducci uitgebreid toelichting geven op de wijnen en de wijn-spijscombinaties. Meer informatie treft u aan via: www.artisanwines.nl/agenda/wijn-spijsavond-trattoria-buoni-amici

Overzichtsproeverij vrijdag 17 april 2015
Op vrijdagavond 17 april aanstaande organiseert Artisan Wines een overzichtsproeverij, waarbij circa 25, veelal biologische wijnen op de proeftafel staan. Een aparte tafel is gereserveerd voor de wijnen van Podere Santa Lucia, waarbij Stefano Balducci u uitgebreid zal informeren over de filosofie achter zijn wijnen. De proeverij zal culinair worden omlijst door de fameuze Italiaanse (anti)pasti, vers bereid door chefkok Gabriele Raimondi. Meer informatie treft u aan via: www.artisanwines.nl/agenda/overzichtsproeverij-17-april-2015

Schrijf u nu in en maak kennis met Stefano Balducci en zijn bijzondere wijnen.