• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Soave Classico Foscarin Slavinus van Monte Tondo geselecteerd in Perswijn

Door Artisan Wines op 07-08-2015

Soave is een klein stadje net even ten oosten van Verona. Het stadje wordt omgeven door wijngaarden, zowel in de uitlopers van de Alpen als in de laagvlakte van de Po. Het is het domein van de garganega, een inheemse druif die vooral in het afgebakende Soave Classico-district indrukwekkende wijnen weet voort te brengen.

Dat geldt echter niet voor alle Soave. Ten zuiden van de snelweg A4 Verona-Venezia vind je wijngaarden op de rijkere, aangeslibte bodems van de Po-vlakte. Daar komen de wijnen vandaan die Soave het slechte imago hebben bezorgd, meestal geproduceerd door grote coöperaties. De beste wijnen komen namelijk uit de Classico-heuvels, ten noorden van de snelweg. Een aantal van deze heuvels zijn oude vulkanen met vooral basaltlava, een donker en poreus gesteente, en kalk als ondergrond. Dit zorgt voor boeiende, aromatische wijnen met voldoende mineralen en fraaie zuren.

Soave Classico kent geen officiële classificatie, maar wel een vijftigtal erkende Cru's, heuvels die de beste kwaliteit wijn voortbrengen. Eén van de beste en meest bekende Cru is de Monte Foscarino, een vulkanische heuvel. De familie Magnabosco van Azienda Agricola Monte Tondo heeft een klein perceel op de meest steile helling van de Monte Foscarino. De wijngaard hier profiteert van een ideale ligging ten opzichte van de zon. Dit unieke microklimaat levert exceptionele kwaliteit druiven en vormen de basis van de Soave Classico Superiore “Foscarin Slavinus”. De naam “Slavinus” is latijns voor aardverschuiving en doelt op de zeer steile helling, waar regelmatig aardverschuivingen plaatsvinden.

Door de rendementen zeer beperkt te houden en een zeer strenge selectie toe te passen tijdens de handmatige oogst, kiest Monte Tondo voor de beste kwaliteit druiven. Dat laat zich proeven in deze zeer fraaie wijn. Het proefpanel van Perswijn proefde meer dan 50 verschillende Soave’s en selecteerde de Soave Classico Superiore “Foscarin Slavinus” als de beste in prijs-kwaliteit.

Proefnotities Monte Tondo in Perswijn:
Soave Classico Superiore DOCG “Foscarin Slavinus” 2011: ***** = uitstekend (GESELECTEERD)
“breed en intens met perzik, peer en appel, goede zuren, opwekkend en krachtig”

Soave Classico DOC “Casette Foscarin” 2011: ****(*) = zeer goed – uitstekend
“breed en geurig, rijpe peer, intens en krachtig, rijk, mooie zuren en bitters, fraai”

Soave DOC “Mito” 2014: **** = zeer goed
“bloemen, perzik en peer, vrij lichtvoetig, frisheid, zuiver, goede zuren, aantrekkelijk”

Soave Classico DOC Monte Tondo 2013: ***(*) = goed – zeer goed
"ietsje rijping, maar ook fris fruit, groene appel, citrus, amandel, wel lengte"

Pinot Grigio Veneto IGT 2014: ***(*) = goed – zeer goed
"wit fruit, peer, sap, een bittertje en wat stevigheid, kruidig, lengte, wat glad"

Azienda Agricola Monte Tondo omvat circa 25 hectare aan wijngaarden, waarvan het merendeel in het Soave Classico-district. De Soave Classico Superiore DOCG “Foscarin Slavinus” van Monte Tondo wordt door vele wijngidsen als één de beste wijnen uit het gebied beschoud, zoals Gambero Rosso, Duamilavini (Bibenda), Espresso, Wine Spectator en Decanter. Naast Soave (wit) produceert Monte Tondo sinds enkele jaren ook rode wijnen, waaronder Valpolicella, Ripasso del Valpolicella en Amarone.

[catalog-collection id="29"]