• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Silvaner Muschelkalk Weingut Porzelt uitstekende begeleider bij mosselen

Door Artisan Wines op 28-08-2015

Silvaner is een typisch Duitse druif, voornamelijk aangeplant in de regio Franken, maar waarvan de bakermat waarschijnlijk is terug te vinden in Oostenrijk. Daar wordt hij echter niet of nauwelijks nog aangeplant. De druif kan slecht tegen te strenge winters en zou om die reden in de 17e eeuw zijn overgebracht naar de regio Franken. Van daaruit is de druif ook aangeplant in andere regio’s zoals Pfalz en Rheinhessen.

Hoewel de riesling het paradepaardje is onder de Duitse druivenrassen, neemt de populariteit van de silvaner sterk toe. De druif heeft namelijk mildere zuren dan de riesling en is daardoor breed toegankelijk. Silvaner kan overigens op rijke bodems hoge opbrengsten genereren en dat levert niet zelden neutrale, karakterloze wijnen op.

Gelukkig zijn er fraaie uitzonderingen, zoals de Silvaner Muschelkalk van Weingut Porzelt uit de Pfalz. Dit jaar werd door het Duitse vakblad Vinum de Silvaner van Porzelt als beste getest uit een proeverij met louter kwaliteitswijnen. Wat een strijd had moeten worden tussen Franken, waar traditioneel de beste Silvaner vandaan komt, en Rheinhessen, ging de eer deze keer naar de Silvaner Muschelkalk van Porzelt uit de Pfalz. Met maar liefst 17,5/20 punten een uitzonderlijk hoge score!

Het proefpanel van Vinum, waaronder diverse vooraanstaande wijnpublicisten, laat zich bijzonder lovend uit over de Silvaner van Porzelt: “Wat een heerlijke, complexe en uitgesproken Silvaner. Bloemig met aroma’s van citroen en groene kruiden. In de mond zuiver en helder, maar ook met voldoende concentraat, levendig, veel lengte en souplesse. Echt geweldig. Bewaarpotentieel 2015-2020.”

Zeer recent kwam de Silvaner Muschelkalk van Weingut Porzelt ook onder de aandacht bij Harold Hamersma, publicist voor ondermeer het NRC, Het Parool en De Grote Hamersma. Aan deze mediaportfolio heeft Hamersma onlangs een nieuw medium toegevoegd, namelijk foodtube.nl. Op dit medium gaat Hamersma vooral in op wijn en spijs.

Nu het nieuwe mosselseizoen is aangebroken, deelt Hamersma deze week diverse wetenswaardigheden over de mossel op zijn medium, waarbij volgens hem maar één wijn het beste past, de Silvaner Muschelkalk van Porzelt: “Lichtrokerig, zacht geel fruit, fijne bitters en een fijne honing-karamelachtige krokantheid. Wat voor schelpdieren zullen we nu eens bij eten bij een witte met zo’n naam? Mosselen natuurlijk.” Score in de Grote Hamersma: maar liefst een 8,5!

[catalog-product id="1006"]