• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Riesling GG Mariënburg Clemens Busch krijgt eervolle vermelding in PERSWIJN

Door Artisan Wines op 22-06-2022

De Riesling GG “Pündericher Mariënburg” van Clemens Busch heeft een eervolle vermelding ontvangen in Perswijn Wijnconcours Duitsland 2022.

Duitsland is Riesling

Duitsland is Riesling en Riesling is Duitsland. Maar liefst meer dan 24.000 hectare in Duitsland is aangeplant met Riesling. Niet zo gek dus dat de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland komen en dat deze druif het paradepaardje is onder de Duitse wijnen.

Duitse droge Riesling

Duitse Riesling wordt door sommige consumenten nog te vaak geassocieerd met zoete witte wijnen. Dat is onterecht want juist uit Duitsland komen heel mooie droge Rieslings vandaan. En vanwege de grote verschillen in klimaat en bodemgesteldheid (terroir) kunnen Rieslings per regio sterk van elkaar verschillen. Dat maakt droge Duitse Riesling zo ontzettend boeiend en verrassend.

Riesling Grosses Gewächs

Een aantal wijngaarden in Duitsland hebben een bijzondere status en/of classificatie. Daarom maakt men binnen de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) onderscheid tussen Gutsweine, Ortsweine en Lagenweine. Is een Lagenwein afkomstig van zo’n bijzondere wijngaard dan krijgt deze wijn de toevoeging Grosses Gewächs (GG), vergelijkbaar met bijvoorbeeld Grand Cru in Frankrijk.

Riesling GG Pündericher Mariënburg Clemens Busch

In Pünderich, een klein dorpje langs de oever van de Mosel (Moezel), bevindt zich de Pündericher Mariënburg. Deze wijngaard behoort tot de beste van de Mosel en is daarom een Grosses Gewächs. De Pündericher Mariënburg kenmerkt zich door verschillende afzettingen van leisteen: Grauen, Blauen en Roten Schiefer. Clemens Busch heeft op deze Mariënburg diverse percelen die hij al decennia lang op bio-dynamische wijze bewerkt. Zijn wijnen behoren tot de absolute top van Duitsland. Dat blijkt wederom uit de eervolle vermelding in Perswijn.

Proefnotitie Perswijn

Geur: bloemen, grapefruit, rijpe appel, stuivend
Smaak: krachtig, elegant, mooie zuren, sappig