• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Régnié Grain & Granit, Beaujolais nieuwe stijl

Door Artisan Wines op 07-08-2015

Beaujolais wordt helaas maar al te vaak geassocieerd met Beaujolais Primeur, het prototype van de geïndustrialiseerde ‘fast wines’. Jammer, want juist uit de Beaujolais komen de laatste jaren steeds meer ‘slow wines’ vandaan. Opvallend is bijvoorbeeld het grote aantal bio-wijnboeren in de Beaujolais, veel meer dan in andere Franse wijnstreken. Vooral de jonge generatie wijnmakers streeft naar een nieuw imago van de Beaujolais, waarbij ‘puurheid’ het nieuwe credo is. Sommige van deze wijnboeren gaan zelfs een stap verder en gebruiken weinig of geen sulfiet. Eén van deze wijnboeren is de jonge Charly Thévenet, zoon van de zeer bekende Jean-Paul Thévenet.

Al vier generaties lang is de familie Thévenet gevestigd in Villé-Morgon, in het hart van de Beaujolais. Vader Jean-Paul is vooraanstaand lid van de bende zonder zwavel. Een beweging die streeft naar natuurlijke, niet gezwavelde wijnen. Ze vormen daarmee een tegenhanger van de meer commerciële Beaujolais-nouveau wijnen. Zoon Charly treedt in de voetsporen van zijn vader en brengt sinds 2007 een wijn onder eigen label op de markt: AOC Régnié “Grain & Granit”. Na zijn stage bij Domaine Marcel Lapierre, eveneens lid van de bende, kocht Charly een klein perceel, circa 3 hectare, met zeer oude wijnstokken gamay (+ 70 jaar oud). De wijngaard in Régnié wordt zo natuurlijk mogelijk bewerkt (geen kunstmest en pesticide) en ligt aan de voet van de befaamde Côte du Py. Een landschap met een ondergrond van graniet. Deze arme bodem geeft de wijn een opmerkelijke mineraliteit en concentratie. De wijn wordt niet gefilterd en heeft een groot bewaarpotentieel.

Het proefpanel van Perswijn proefde zeer recent meer dan 100 verschillende rode Beujolais, waaronder ook diverse cru’s en vatte de proeverij als volgt samen: “Het algemene niveau uit de Beaujolais is hoog. Zeker de wijnen uit de verschillende cru’s tonen vaak een bijzondere typiciteit. Vooral ook omdat er grote terroirverschillen zijn tussen de ene en de andere cru. Dat is ook goed, want het is een weerspiegeling van de interactie tussen gamay en terroir.”

Eén van de wijnen die werd geproefd was de AOC Régnié “Grain & Granit” van Domaine Charly Thévenet. Deze wijn werd als volgt beoordeeld: ****(*) = zeer goed – uistekend
“bramen, zwarte bessen, kersen, aantrekkelijk en verleidelijk, puur en fris, zacht”

Régnié is een officiële cru binnen de Beaujolais. De wijngaarden liggen gesitueerd rondom het plaatsje Régnié-Durette, net even ten zuiden van Morgon. De gamay groeit hier op een bodemsoort die zeer rijk is aan mineralen en bestaat uit roze graniet. Frambozen, rode bessen en cassis zijn de aroma’s die je kunt herkennen in een Régnié. Het smaakprofiel van rode bessoorten zorgt voor structuur en verfrissing en leidt tot een aromatische wijn met veel lengte, mineraliteit en specerijen.

[catalog-collection id="536"]