• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Lacrima Podere Santa Lucia in "Langs de wijngaarden van Italië"

Door Artisan Wines op 27-09-2014

Italië-kenner Marie Florence van Es schrijft in haar boek "Langs de wijngaarden van Italië" over oude druiven, nieuwe technieken en wijnen met een verhaal. Eén van de wijnen die in haar boek expliciet wordt behandeld is de Lacrima di Morro d’Alba van Podere Santa Lucia (Marche).

De blauwe lacrima druif wordt nagenoeg uitsluitend aangepland ten noordwesten van de havenstand Ancona. De zeer kleine appellatie bestaat uit slechts een handvol producenten, waaronder dus Podere Santa Lucia in Monte San Vito. De lacrima wordt gekenmerkt door het zeer aromatische karakter met impressie van cassis, rozen en specerijen. In mei 2014 schreef Onno Kleyn, publicist voor de Volkskrant het volgende over deze wijn: "“uitbundig fruit, wilde aardbeitjes, met zelfs wat perendrups erbij. Gelukkig niet té snoepjesachtig, maar droog en sappig.”

‘De wijnbouw heeft zich de afgelopen 30 jaar spectaculair ontwikkeld. Je kunt spreken van een wijnrevolutie. Vooral de meer dan 350 autochtone druivenrassen zorgen voor unieke wijnen met een eigen karakter. Sommige rassen waren in de vergetelheid geraakt. Ongeveer 20 jaar geleden besefte men het belang van deze bijzondere druiven, die alleen in Italië voorkomen. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor wijn van deze druivenrassen die op het nippertje voor uitsterven zijn behoed’, aldus de auteur.

Marie Florence van Es studeerde Italiaans en werkte als diplomaat in Rome. In de loop der jaren is ze gefascineerd geraakt door Italiaanse wijn. Omdat ze vond dat wijncursussen in Nederland weinig aandacht besteedden aan Italiaanse wijn, volgde ze een speciale opleiding. Dat deed ze bij de Italiaanse Sommelier Associatie (AIS). In Nederland is ze inmiddels één van de experts op het gebied van Italiaanse wijn.

[catalog-collection id="33"]