• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Lacrima di Morro d'Alba geselecteerd door ITALENT

Door Artisan Wines op 24-02-2015

De Lacrima di Morro d’Alba van Podere Santa Lucia (Marche) is geselecteerd door ITALENT voor een masterclass tijdens de Italiaanse Wijnvakdag maandag 9 maart aanstaande in de Kookfabriek in Amsterdam. Deze vakdag is een jaarlijks terugkerend evenement dat vakhandel, horeca en pers de gelegenheid biedt uitgebreid kennis te maken met het aanbod van Italiaanse wijnen op de Nederlandse markt.

Tijdens de vakdag wordt voor sommeliers, detaillisten en pers een masterclass georganiseerd met als thema “Verrassend rood uit Oost- en Zuid-Italië”. Deze masterclass staat onder leiding van vinoloog en Italië-deskundige Hein Sas. In totaal worden circa 12 verschillende wijnen gepresenteerd, waaronder ook de Lacrima di Morro d’Alba van Podere Santa Lucia.

De lacrima di Morro d'Alba wordt vanwege haar naam veelal verward met de Lacryma Christi (tranen van Christus), een wijn uit de omgeving van de Vesuvius. De toevoeging d’Alba maakt de verwarring helemaal compleet, want de wijn komt allerminst uit de omgeving van Alba (Piëmonte), maar uit de regio Ancona, het noordelijke deel van de Marche.

“Deze eigenzinnige Lacrima di Morro d'Alba heeft een bijzonder bloemig en aromatische karakter en doet vanwege zijn rozengeur denken aan de nebbiolo-druif. Een spannende wijn afkomstig van een jonge wijnmaker wiens wijnen zich de laatste jaren in zeer positieve zin hebben ontwikkeld. Voor ons meer dan genoeg reden deze wijn te selecteren voor de Masterclass”, aldus Hein Sas, vinoloog namens ITALENT.

Podere Santa Lucia is gesitueerd ten noordoosten van de havenstad Ancona, vlakbij het plaatsje Morro d’Alba, de bakermat van de lacrima-druif. Het 9 hectare tellende domein wordt geleid door de zeer ambitieuze Stefano Balducci. Alle wijngaarden worden hier biologisch bewerkt, dus zonder het gebruik van insecticides en pesticides. Na de handmatige oogst, waarbij gebruik wordt gemaakt van kratjes van max. 10 kg waardoor de druiven niet worden geplet, komen de druiven terecht op een sorteertafel (table de tri), zodat alleen de beste en gezonde druiven worden geperst. Het resultaat mag er zijn: zeer zuivere, elegante, uitgesproken wijnen.

De criteria om geselecteerd te worden tot deze masterclass zijn zeer hoog, waarbij authenticiteit, kwaliteit en prijs doorslaggevend zijn. Het is voor Artisan Wines in dat opzicht niet helemaal verrassend dat juist de Lacrima di Morro d'Alba van Podere Santa Lucia geselecteerd is. Zo kreeg de jaargang 2010 een Award in de Gambero Rosso, de meest toonaangevende wijngids in Italië, vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

[catalog-collection id="33"]