• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

I Capitani scoort hoge noteringen in Perswijn

Door Artisan Wines op 07-08-2015

In Nederland zijn de wijnen uit Campania helaas niet zo bekend. Vreemd, want een aantal wijnen uit deze regio gelden als de beste van Zuid-Italië. Italianen zelf weten dat maar al te goed en het merendeel is dan ook bestemd voor eigen gebruik. In tegenstelling tot de zogeheten ‘Nieuwe Wereld’ wordt in deze regio nagenoeg uitsluitend gebruik gemaakt van de inheemse druivenrassen. De klassieke Grieken waardeerden de vruchtbare vulkanische grond en introduceerden reeds voor de jaartelling druivenrassen als Greco, Fiano, Falanghina en Aglianico. De beste wijnen van Campania vinden we in de provincie Avellino, circa 50 km landinwaarts van Napoli en de Vesuvius. In deze provincie heeft ook de familie Cefalo van I Capitani hun onderkomen.

Het wijngoed van I Capitani is gesitueerd in het hart van Irpinia, nabij het stadje Torre le Nocelle. De plek is schitterend, het uitzicht over de vallei van de Calore-rivier magnifiek. In vroeger tijden was het een jachtreservaat van de prinsen van de Leonessa. Eind 19e eeuw kochten de voorouders van Ciriaco Cefalo het land. Ze werden I Capitani, ‘de kapiteins’, genoemd, wat sloeg op hun status als capomastri, de meestermetselaars. Het jachtland werd omgeploegd tot wijngaard.

Ciriaco Cefalo is een man naar ons hart. Een Italiaan ten voeten uit. Enerzijds trots, maar tegelijk ook buitengewoon geestig. Trots op de unieke lokale bodem en trots op zijn bijzondere wijnen. De Greco-druif wordt in meerdere delen van Zuid-Italië aangeplant, maar hier, niet ver van de Vesuvius, is de Greco van een andere orde. “Een smaak uit het diepst van de aarde”, zo omschrijft Ciriaco deze wijn, waarmee hij doelt op de mineraliteit.

Dat het om bijzondere wijnen gaat uit deze regio, blijkt ook uit een recente proeverij door het vakblad Perswijn, waarbij de wijnen van I Capitani een aantal zeer fraaie recensies behaalden. Onderstaand de proefnotities en de waarderingen:

Witte wijnen
Greco di Tufo DOCG “Serum” 2013: ****(*) = zeer goed – uitstekend (als beste Greco getest...!)
“rijpe peer en perzik, gele pruimen, weelderig, mondvullend, aangename verleiding”

Irpinia Falanghina DOC “Clarum” 2013: **** = zeer goed
“bloemen, geurig, peer en rijpe appel, anijs, zachte zuren, levendig en fris, opwekkend”

Fiano di Avellino DOCG 2012: ***(*) = goed – zeer goed
“bloemen, kweepeer, mango, perzik, cederhout, muskaat, gerijpt, mollig en rijk

Rode wijnen
Taurasi DOCG “Bosco Faiano” 2008: ****(*) = zeer goed – uitstekend
“confiture, pruimen en kersen, toast en vanille, breed en sappig, rond, rijpe tannine

“Emè” Irpinia Rosso IGT 2008: ****(*) = zeer goed – uitstekend
“romig, amarenen, peperig, levendig en elegant, duidelijke zuren en tannine

“Guaglione” Irpinia Aglianico DOC 2013: ***(*) = goed – zeer goed
“gelikt, vanille, koffie, pruimen, elegantie, rond, leer, teer, aglianico voor beginnende wijndrinkers”

[catalog-collection id="15"]