• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

I Capitani in Italië Magazine

Door Artisan Wines op 21-01-2014

"De wijnen van ‘de kapiteins’ uit de bergen bij Avellino zijn stoer spul, vervaardigd door ruige mannen met doorgroefde koppen en eeltige handen. Daar kom je de winter wel mee door."

Dit schrijft wijnpublicist Onno Kleyn over een zestal wijnen van Azienda Agricola I Capitani in de meest recente editie van Italië Magazine (2014/01). Het complete artikel kunt u hier downloaden: Italië Magazine 2014 (Onno Kleyn)

Irpinia Falanghina DOC "Clarum" 2012
Opgeruimd van aard, dat is hij, met een mooie, bijna rossig blonde tint en een bloemige geur, beetje lindebloesem, beetje kamperfoelie. Strak droog, ritselend fris, perfect als aperitief of bij vis en schaal- en schelpdieren zonder zware sauzen.

Fiano di Avellino DOCG "Gaudium" 2012
Deze wijn heeft een ander karakter, ook fris, maar groener van kleur en geur, en met een fruitiger parfum met appel en peer en bloemetjes. Waar zullen we hem eens bij schenken? Worst en ham, quiches, gerechten met room.

Greco di Tufo DOCG "Serum" 2012
Is subtiel bloemig van geur, hint naar brem en citrus en heeft een duidelijk bredere volle smaak dan de andere twee witte wijnen.

Irpinia Aglianico DOC "Guaglione" 2012
Een wondertje van rode fruitigheid, in de wind briesend van zure kers en viooltjes. Eenmaal in de mond blijkt hij blij makend fris en sappig, met een goede bite en structuur, en zijn aangename nabeeld blijft nog hangen ook.

"Emè" Irpinia Rosso IGT 2007
een breedgeschouderde rode wijn, diep van kleur, met rijpheid, pruim, boter en vanille. Hij bestaat behalve uit aglianico uit merlot en sangiovese, waarbij elk druivenras apart in eikenhout rijpt, merlot het langst. Het resultaat is indrukwekkend en bij uitstek geschikt om verstokte Franse-wijnadepten onverhoeds mee te overvallen.

Taurasi DOCG "Bosco Faiano" 2007
Sjonge, wat een wijn! Een geurbom, ronkend van leven, van donkere vermoedens, van weelde, met breed marcherende legers fruit, confiture, chocolade, vanille en mokka. Zijn mooi op de hoeken afgeronde tannines en 13,5 procenten alcohol draperen zich gedurende een jaar in eikenhouten foeders op uiterst welgevoeglijke wijze, en daarbij houdt hij een welkome frisse toon op de achtergrond. Kijk, met zo’n fles kun je de winter wel aan. Donkere gloed uit het zuiden!