• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Châteauneuf-du-Pape krijgt topnotering in Perswijn

Door Artisan Wines op 20-03-2015

De Châteauneuf-du-Pape van Domaine La Bastide Saint Dominique is één van de vaste waarden in ons assortiment. En niet zonder reden. Jaar in, jaar uit weet wijnmaker Eric Bonnet ons te overtuigen met het hoge kwaliteitsniveau van zijn wijnen. En niet alleen ons. Ook het proefpanel van het vakblad Perswijn raakte onder de indruk van de kwaliteit van de Châteauneuf-du-Pape. Iedere uitgave worden diverse wijnen geselecteerd op prijs-kwaliteit. Eén wijn krijgt echter een bijzondere aanbeveling, waarbij enkel de kwaliteit bepalend is. In de laatste uitgave van Perswijn (2015/02 - maart/april) viel die eer te beurt aan de Châteauneuf-du-Pape van Domaine La Bastide Saint Dominique.

"Op de een of andere manier blijft Châteauneuf-du-Pape een fascinerende appellation (herkomstgebied). Erg populair, misschien zelf een beetje over het paard getild, en daarom niet goedkoop, maar de goede wijnen zijn bijzonder genoeg om altijd weer met plezier te drinken. Je hebt veel stijlen, mede afhankelijk van het terroir (combinatie van bodem en klimaat) en van welke druiven worden gebruikt. Deze wijn komt van een ondergrond die deels bestaat uit de befaamde rolkeien en deels uit een meer kleiachtige, zwaardere bodem met lichte ondergronden. De stokken zijn 25 tot maar liefst 80 jaar oud. Dit is een mooi voorbeeld van het type Châteauneuf-du-Pape dat wordt gedomineerd door grenache; die is met 80% van de blend verreweg de belangrijkste druif. Hij wordt aangevuld met syrah (10%), mourvèdre (5%) en cinsault (5%). Dat levert een heerlijke elegante en tegelijk mooi intense Châteauneuf-du-Pape op, waarbij het accent ligt op het kruidige karakter van de grenache: krachtig, met drop en laurier, zwarte olijven en pruimen, peperig, smaakvol, lang en intens." Beoordeling: 16,5/ 20 punten (top 10 beste Châteauneuf-du-Pape).

Minder bekend, maar daarmee niet minder interessant zijn de witte versies van de Châteauneuf-du-Pape. Eric Bonnet maakt een blend van grenache blanc, clairette en rousanne. De wijnstokken varieren tussen de 25 en 50 jaar en geven daarmee veel concentratie aan de wijn. Het resultaat mag er zijn, want deze wijn kwam als beste Châteauneuf-du-Pape blanc uit de test: "honing en abrikozen, appel, citrus, mooie zuren, weelderig, diepgang, lengte." Beoordeling: 16/20 punten.

[catalog-collection id="82"]