• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bourgogne Vézelay van Domaine La Croix Montjoie scoort ****(*) in Perswijn (= zeer goed - uitstekend)

Door Artisan Wines op 24-07-2017

Witte Bourgogne blijft natuurlijk een iconische wijn. Jammer dat vanwege de grote vraag en het geringe aanbod de prijs zo hoog ligt. Echter, wie goed zoekt, vindt her en der nog een verborgen parel. Nee, dan moet je niet in bekende plaatsen als Chablis, Meursault of Montrachet zijn, maar buiten de bekende paden. 

Wij vonden zo’n parel in de buurt van Vézelay, circa 50 km ten zuiden-westen van Chablis. Sophie en Matthieu Woillez van Domaine La Croix Montjoie exploiteren hier 10 hectare Chardonnay, aangeplant op zeer kalkrijke ondergronden. 

Vézelay, het Franse pelgrimsoord, ligt 300 meter hoog boven de wijngaarden en beboste heuvels van het Bourgondische land, als een stad op een berg. Toch wonen er slechts zo’n 500 mensen en is het nauwelijks een dorp te noemen. Het bergdorpje, gelegen boven het riviertje de Cure, wordt gekarakteriseerd door de Romaanse basiliek Sainte-Madeleine, al duizend jaar lang één brok onverzettelijkheid. De basiliek vormt voor pelgrims onderweg naar het Spaanse Santiago de Compostella een belangrijke pleisterplaats. Vézelay wordt ieder jaar bezocht door circa 70.000 (religieuze) toeristen.

Voor de uitbraak van phylloxera (ziekte veroorzaakt door druifluis) in 1884 werd Vézelay gerekend tot één van de betere wijnbouwgebieden in de Bourgogne. In populariteit zelfs meer dan Chablis…! Daarna is het in volume en kwaliteit snel achteruit gegaan. In 1985 kreeg Vézelay weliswaar een eigen AOC (Bourgogne Vézelay), maar gebrek aan visie bij de meeste wijnboeren, wellicht mede veroorzaakt door het grote aantal toeristen, zorgt ervoor dat de appellatie nog altijd in de schaduw staat van grote broer Chablis. 

Gelukkig werkt een klein aantal wijnboeren, waaronder Sophie en Matthieu Woillez van Domaine La Croix Montjoie, aan de wederopstanding van deze kleine parel in de Bourgogne. In totaal beslaat de totale appellatie slechts 330 hectare, verspreid over de dorpjes Saint-Père, Asquins, Tharoiseau en Vézelay. De zeer kalkrijke bodem in dit gebied geeft de Chardonnay een bijzondere mineraliteit, vergelijkbaar met een goede Côte d’Or.

Dit bleef ook niet onopgemerkt bij het proefpanel van het vakblad Perswijn. In de laatste editie van Perswijn (17/05) worden diverse witte Bourgogne-wijnen beoordeeld, waaronder een drietal Bourgogne Vézelay van Domaine La Croix Montjoie. Onderstaand treft u de proefnotities aan:

Bourgogne Vézelay “L’Impatiente” 2014: **** = zeer goed
Geur: peer en perzik, hazelnoten, appel
Smaak: elegant en opwekkend, fijne zuren

Bourgogne Vézelay “L’Elégance” 2014: ****(*) = zeer goed – uitstekend
Geur: citrus en appel, rokerig, noten
Smaak: krachtig en breed, mooie zuren

Bourgogne Vézelay “La Voluptueuse” 2014: ***** = uitstekend
Geur: rokerig, licht exotisch, peer, citrus
Smaak: krachtig, opwekkend, mooie zuren, boter