• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Blanc de Noir Weingut Porzelt in top 5 witte blends Financieel Dagblad

Door Artisan Wines op 15-09-2021

Wie langs het schap witte wijn in de supermarkt loopt, krijgt wellicht de indruk dat witte wijnen worden gemaakt van slechts één druivenras, zoals Chardonnay, Riesling, Viognier etc. Supermarkten houden immers van simplisme en herkenbaarheid. 

Witte cuvée-wijnen (blends)

Echter, er worden ook witte wijnen gemaakt van meerdere druivenrassen. Wij noemen dat ook wel een cuvée of een blend. Een goede blend kan veel smaak en balans geven aan een wijn. Wijnpubliciste Hilary Akers proefde diverse witte blends en schreef daarover in FD Persoonlijk, een bijlage van het Financieel Dagblad.

Blanc de Noirs in top 5 beste witte blends

Bij witte wijnen denken je doorgaans aan witte druiven, maar je kunt ze ook maken van blauwe druiven. ‘Blanc de Noirs’ staat er dan op het etiket vermeld. Een term die je veelvuldig aantreft in de Champagne-streek. Eén van de toppers die door Akers werd geselecteerd in haar top 5 is de biologische Blanc de Noirs van Weingut Porzelt uit de Pfalz. Onderstaand haar recensie over deze wijn.

Weingut Porzelt

“In Duitsland, in de Pfalz, een wijnstreek langs de Rijn richting de Elzas, maakt wijndomein Porzelt een blanc de noirs van Pinot Meunier (die hier Schwarzriesling heet) en Pinot Noir (Spätburgunder). De wijn is haast kleurloos en de geur opwekkend en verfrissend zonder overdadige zuren, dankzij de rode druivenrassen. De geur is én zacht én mooi strak. De smaak is soepel, zacht en fijntjes, met tintelende zuren en als uitsmijter een tikkie rodewijn-wrang. Geef dit aan een eenkennige rodewijndrinker onder voorwaarde dat-ie zijn ogen dichthoudt en hij zegt gegarandeerd: dit is echt lekker”