• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bezoek aan Cantina Cavalieri

Door Artisan Wines op 01-08-2014

Tijdens ons verblijf deze zomer in Italië brachten wij een bezoek aan Podere Santa Lucia in Monte San Vito, nabij de havenstad Ancona. In deze omgeving wordt de bekende Verdicchio dei Castellli di Jesi geproduceerd. Een week later brachten wij echter een bezoek aan Gabriele Benedetti van Cantina Cavalieri in Matelica, circa 60 kilometer meer landinwaarts. Hier komt de Verdicchio di Matelica vandaan. Dezelfde druif dus, alleen uit een ander herkomstgebied.

Het stadje Matelica ligt middenin de Apennijnen, niet ver van de zeer beroemde Grotte di Frasassi. Er is sprake van een bergklimaat, dat wil zeggen: overdag warm en in de nacht meer koelte. Bovendien wordt Matelica gekenmerkt door een bijzondere bodemgesteldheid, namelijk zeeklei. Tezamen met de koele nachten geeft dit aan de verdicchio een heel eigen karakter, waarbij sprake is van meer mineraliteit, structuur en frisheid ten opzichte van de meeste verdicchio uit de omgeving van Jesi. Een goede verdicchio uit de zeer kleine appellatie rondom Matelica (slechts 300 hectare) kan dan ook zeer goed ouderen en is bovendien zeer geliefd in de gastronomie.

Cantina Cavalieri is de oudste cantina in Matelica. Eigenaar Gabriele Benedetti werkt volledig biologisch en streeft ernaar zijn wijnen zo ambachtelijk mogelijk te produceren. Wij delen graag een foto-impressie van ons bezoek aan Cantina Cavalieri op onze facebook-pagina: https://www.facebook.com/winesartisan

[catalog-collection id="35"]