• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Artisan Wines wint twee keer award voor Wijn van het Jaar 2023

Door Artisan Wines op 13-11-2023

Amersfoort – De Westlandse wijnimporteur Artisan Wines heeft vorige week tijdens het 35e Proefschift wijnconcours in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort voor de 2e keer op rij de prijs van beste witte wijn van het jaar tot 30 euro gewonnen.

De jury van het Proefschrift wijnconcours bestaat uit sommeliers werkzaam bij diverse toprestaurants in Nederland.

Tweede jaar op rij winnaar witte Wijn van het Jaar

Wonnen Daniel Ros en Pieter-Dirk Roeleveld vorig jaar met de Cuvée des Gueux, Adrien Berlioz, Vin de Savoie Chignin, Frankrijk 2021, dit keer hebben de compagnons in Artisan Wines succes met de Sancerre Blanc Tradition van Domaine Paul Cherrier. Sancerre is een wereldberoemde witte wijn uit de Loirestreek in Frankrijk, mede vanwege de zeer kalkrijke (kimmeridge) bodems.

Sancerre Cherrier

Wijnmaker Stéphane Cherrier, gooide na de overname van het domein van zijn vader Paul resoluut het roer om en besloot te gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hij maakt zijn biologische Sancerre van Sauvignon Blanc druiven van 10-60 jaar oude wijnstokken. Hij legt de focus op biologische wijnbouw en plukt alle druiven met de hand. Een filosofie die je in Sancerre nauwelijks nog aantreft. Ook de wijnbereiding is bij Stéphane zo natuurlijk mogelijk. Er wordt niets toegevoegd dan slechts een minimale hoeveelheid SO2 (sulfiet). En hij lagert de wijn een jaar in eikenhouten fusten, in plaats van roestvrijstaal. Zijn credo: ‘Een goede wijn is een slow-wine, geen fast-wine’.

Alta Langa DOCG, Mousserende Wijn van het Jaar

Maar dit jaar won Artisan Wines nóg een prijs in de finaleronde. Twee awards op totaal zeventien te vergeven prijzen. De Spumante Alta Langa DOCG 2018 van wijnmaker Ferdinando Principiano won in de categorie mousserende wijn. De Alta Langa is gemaakt van 60% Pinot Nero en 40% Chardonnay (30 maanden sur lie) en afkomstig uit de hoger (alta) gelegen heuvels van de Langhe (Piëmonte, Italië).

Natuurlijke benadering

In 2004 koos Ferdinando Principiano voor een meer traditionele, maar vooral ook natuurlijke benadering. Voornaamste reden was dat hij ziek werd zodra hij chemische bestrijdingsmiddelen gebruikte in de wijngaard. Daarom werden alle chemische bestrijdingsmiddelen in de ban gedaan en wordt de wijngaard sindsdien op biologisch-dynamische wijze bewerkt.

Al de wijnen ondergaan een zo natuurlijk mogelijke (wilde) gisting, zonder gebruik te maken van gekweekte enzymen en temperatuurcontrole. Daarnaast voegt Principiano geen of minimaal sulfiet toe aan zijn wijnen. Kortom, zo min mogelijk interventie.

Artisan Wines won ook in 2018, 2019 en 2020 een Proefschrift Award met de biologische wijnen van Ferdinando Principiano.

Over het Proefschrift Wijnconcours 

De Wine Professional Wine Challenge is een initiatief van de Wine & Food Association en wordt jaarlijks georganiseerd tijdens de beurs Wine Professional. De Challenge wordt ondersteund door Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d’Europe en Les Patrons Cuisiniers.