• Specialist in biologische wijnen
 • Kleinschalige producenten
 • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Picpoul de Pinet,

de Chablis van het Zuiden

Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet is een verrassend lekkere witte wijn uit de Languedoc (Zuid-Frankrijk). De wijngaarden voor de Picpoul de Pinet zijn gelegen in zes pittoreske gemeenten, grenzend aan het Étang de Thau, het grootste binnenmeer van de Languedoc. De zilte invloeden van de zee geven de wijn een unieke smaak mee, die perfect past bij zeevruchten en lichte gerechten uit de zee. Door zijn relatief hoge zuurtegraad en minerale karakter wordt Picpoul de Pinet vaak de "Chablis van het Zuiden" genoemd, een vergelijking die de kwaliteit en het verfrissende karakter van deze wijn onderstreept.

Geschiedenis van de Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet is een wijn met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het verhaal van de Picpoul-druif begint in de 14e eeuw toen het voor het eerst werd genoemd in een wijngaardcontract. Oorspronkelijk was deze druif zwart, maar in de 19e eeuw veranderde de druif van kleur en werd uiteindelijk de witte variëteit die we nu kennen.

Erkenning als AOP
Picpoul de Pinet kreeg in 1954 erkenning als Vin Délimité de Qualité Supérieure en werd in 1985 onderdeel van de prestigieuze AOC Coteaux du Languedoc. In 2013 werd het een volwaardige Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) en in 2017 werd het door Europa erkend als Beschermde Oorsprongsbenaming (AOP). 

Twee soorten terroir

De wijngaarden van Picpoul de Pinet zijn verdeeld over twee hoofdtypen terroir, elk met een eigen invloed op de wijn:

Noordelijke Terroir - De "Piochs"
Dit gebied, gevormd door de driehoek van Pinet, Castelnau-de-Guers en Montagnac, bestaat uit kalkstenen heuvels bedekt met geurige garrigue en dennenbossen. De bodems zijn rood en okerkleurig. Deze bodems temperen de maritieme invloeden en geven de wijn een specifieke mineraliteit en frisse zuurtegraad. Wijnen uit dit terroir hebben vaak meer uitgesproken minerale tonen, een hogere zuurtegraad en een frisse, pittige smaak.

Zuidelijke Terroir - Het Mas-plateau
Dit uitgestrekte plateau, dat afdaalt richting de Thau-lagune, bestaat uit klei, slib, zand en kiezels. Deze diepe bodems bieden een constante watertoevoer en zorgen ervoor dat de wijnstokken goed bestand zijn tegen de hete, droge zomers. Wijnen afkomstig van dit type terroir zijn meestal wat ziltiger en voller van smaak, met subtiele bloemige en fruitige aroma's, en een evenwichtige zuurtegraad. Zo ook de Picpoul de Pinet van Domaine de Belle Mare.

Picpoul de Pinet Patience

Recent hebben de wijnboeren van Picpoul de Pinet een gezamenlijk initiatief gelanceerd, namelijk Picpoul de Pinet "Patience". Het initiatief heeft als doel om de kwaliteit en rijpingspotentieel van deze lokale wijn te benadrukken. Daarom hanteren de wijnboeren voor deze wijn strengere criteria, zoals een maximum opbrengst per hectare en een minimum aantal maanden rijping op de fijne droesem (sur lie). Het resulteert in wijnen met meer concentratie en complexiteit, maar ook met een zeer verfijnde smaak. Alle flessen worden bovendien genummerd bij de botteling. De eerste jaargang van de Picpoul de Pinet Patience bij Domaine de Belle Mare was 2021. Deze wijn kreeg 10 maanden rijping in amfora mee.

Wat eten we bij Picpoul de Pinet?

Picpoul de Pinet staat bekend om zijn verfrissende zuurtegraad, lichte zilte tonen en knisperende frisheid. Deze eigenschappen maken het een uitstekende partner voor schaal- en schelpdieren, visgerechten en andere lichte zomerse maaltijden. Onderstaand een aantal suggesties:

 • Oesters en andere schaal- en schelpdieren
  De lichte zilte tonen en frisse zuurtegraad van Picpoul de Pinet passen perfect bij oesters. De wijn versterkt de natuurlijke ziltigheid van de oesters en biedt een verfrissende tegenhanger. Naast oesters werkt Picpoul de Pinet ook goed met mosselen, venusschelpen, garnalen en kreeft, waarbij de wijn de delicate smaken van het zeevruchtenmenu aanvult zonder ze te overheersen.
   
 • Gegrilde visgerechten
  Picpoul de Pinet is ook een uitstekende keuze bij gegrilde visgerechten. Denk aan dorade, zeebaars of makreel, eenvoudig gegrild met een beetje olijfolie, citroen en kruiden. De wijn biedt een frisse, zuivere toets die de gegrilde smaken van de vis in balans brengt.
   
 • Sushi en sashimi
  De lichte, frisse en ziltige karakteristieken van Picpoul de Pinet maken het een verrassend goede match met sushi en sashimi. De wijn vult de delicate smaken van de vis aan en snijdt door de rijkdom van sojasaus en wasabi, wat zorgt voor een harmonieuze samensmelting.
   
 • Salades en lichte voorgerechten
  Picpoul de Pinet past ook uitstekend bij frisse salades en lichte voorgerechten. Een salade van verse krab, avocado en citrusvruchten bijvoorbeeld, wordt perfect in balans gebracht door de verfrissende zuurtegraad van de wijn. Ook gerechten zoals ceviche of carpaccio van zeevruchten profiteren van de lichte, knisperende tonen van Picpoul de Pinet.
   
 • Geitenkaas
  Voor de kaasliefhebbers is Picpoul de Pinet een fantastische begeleider van zachte geitenkaas. De wijn accentueert de romigheid van de kaas en biedt een verfrissend contrast door zijn natuurlijke zuurtegraad.