• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

 

 

Chinon,

rode wijn uit de Loire

 

Chinon, rode Loire-wijn van Cabernet Franc

Chinon is één van de appellaties (herkomstgebieden) in de Loire waar Cabernet Franc de scepter zwaait. Hoewel Chinon wat in de schaduw staat van het bekendere Saumur, worden in Chinon prachtige rode wijnen gemaakt van de Cabernet Franc. De wijnen zijn doorgaans wat fruitige en minder gestructureerd dan in Saumur, maar daardoor des te toegankelijker.

Chinon

Chinon is een stadje iets ten zuidoosten van Saumur, gelegen aan de Vienne, een zijtak van de Loire. De stad Chinon geniet vooral bekendheid om het koninklijke fort met uitzicht op de Vienne. Talloze koningen ontvingen hier hun gasten. Zo ontving Karel VII in 1429 Jeanne d’Arc; haar missie was hem te overtuigen het Koninkrijk Frankrijk te bevrijden van de Engelsen.

Wijnen uit Chinon

Chinon mag gemaakt worden in 26 verschillende communes (dorpen) grenzend aan beide kanten van de rivier de Vienne. In Chinon zijn drie type druiven toegestaan om aan te planten: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Chenin Blanc. Vrijwel alle wijnen uit Chinon worden gemaakt van Cabernet Franc en een kleiner deel van Chenin Blanc.

Bodem in Chinon

Chinon kent in totaal drie soorten bodemgesteldheden:

  • Alluviale terrassen, bestaande uit gravel en zand;
  • Gele tufsteen (kalk);
  • Kiezelhoudende klei en zand op de hellingen.

Cabernet Franc uit Chinon

Chinon wordt getypeerd door intense fruitige en frisse karakter van de Cabernet Franc. De wijnen zijn doorgaans wat minder gestructureerd dan uit Saumur, maar hebben des te meer fruit. Vooral de de druiven van de vlakke wijngaarden langs de Vienne zijn vaak lichter dan die van de kalkrijke hellingen.

Chinon Wilfrid Rousse

De Chinon van Wilfried Rousse toont de finesse en subtiliteit aan die Cabernet Franc kan hebben, wanneer hij door de juiste wijnmaker wordt verbouwd. Het koelere klimaat benadrukt zijn kenmerkende framboos, kersen, en peperaroma's, met een aanhoudende kruidigheid in de afdronk. De bodem hier laat ook zijn sporen na met een ruggengraat van mineraliteit. Zacht en fluweelzacht, maar toch levendig en evenwichtig, brengt Wilfrid Rousse het beste van de regio naar boven.