• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Vézelay wordt nieuwe AOC binnen de Bourgogne

Door Artisan Wines op 23-01-2018

Vézelay is een stadje ten zuiden van Chablis en is vooral bekend vanwege de basiliek “Sainte-Marie-Madeleine”. Deze basiliek is UNESCO-werelderfgoed en vormde vroeger een belangrijke rustplaats voor pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela.

AOC Bourgogne Vézelay

Minder bekend is dat Vézelay in vroeger tijden een belangrijke regio vormde in de Bourgogne voor de productie van kwalitatief zeer goede Chardonnay. Voor de uitbraak van de phylloxera genoot Vézelay zelfs meer een betere reputatie dan Chablis. Nadien is de productie sterk teruggevallen en de kwaliteit verslechterd. Van de destijds 5.000 hectare is nu nog slechts 100 hectare over.

Begin jaren ’90 was een aantal jonge wijnmakers van mening dat de reputatie van Vézelay verbeterd moest worden en besloot daarom de krachten te bundelen. De regio beschikt immers over een zeer goed terroir. Evenals in Chablis is de bodem zeer kalkrijk met fossielen van oesters (Gryphea gigantea). Dit geeft de wijnen voldoende mineraliteit en een eigen karakter mee. In 1998 ontving men de erkenning en werd de geografische aanduiding “Vézelay” toegevoegd aan de AOC Bourgogne. Deze erkenning geldt voor wijnen afkomstig van wijngaarden uit de dorpen Asquins, Saint Père, Tharoiseau en Vézelay. 

AOC Vézelay

In de achterliggende periode hebben diverse producenten, waaronder Domaine La Croix Montjoie, zich sterk ingezet om de kwaliteit van de wijnen nog verder te verbeteren en zich in te spannen voor een eigen appellation: AOC Vézelay. En niet zonder succes. Het vakblad Perswijn meldt in het laatste nummer van 2017 dat het Nationaal Comité van het INAO in Frankrijk, het instituut dat verantwoordelijk is voor de toekenning van appellations, unaniem heeft ingestemd met de erkenning van de nieuwe appellation AOC Vézelay. De INAO heeft het verzoek nu ingediend bij de Europese Unie en wacht op autorisatie.

Domaine La Croix Montjoie

Perswijn meldt in haar publicatie dat we veel kunnen verwachten van deze ‘nieuwe’ appellation, waarbij in het bijzonder wordt verwezen naar de wijnen van Domaine La Croix Montjoie in Tharoiseau. Voor Artisan Wines uiteraard geen verrassing… 

Meer informatie over Domaine La Croix Montjoie