• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Tweetal rosé-wijnen van Château de la Selve in finale Proefschrift Wijnconcours

Door Artisan Wines op 08-06-2016

Uit een proeverij van circa 250 verschillende rosé’s, werden afgelopen maandag 6 juni de beste rosé-wijnen van het jaar gepresenteerd in het kader van het Proefschrift Wijnconcours, georganiseerd door The Wine & Food Association. Onder de bijna 50 finalewijnen werden maar liefst twee wijnen geselecteerd van Château de la Selve uit Grospierres (Ardèche), te weten de “Maguelonne” 2015 en de “L’audacieuse” 2014.

Volgens de jury is de populariteit van rosé de afgelopen jaren wat teruggelopen in Nederland, wat ongetwijfeld deels te maken heeft met de trends die elkaar hier snel opvolgen (prosecco, gin/tonic, vermout, etc.). In veel andere landen zit rosé echter nog steeds in de lift. In deze editie van het roséconcours proefde de jury bijna 250 rosés. Opvallend is dat de diversiteit in kleur, geur, smaak en karakter groter dan ooit is. Stijlen liepen uiteen van licht en elegant tot stevige maaltijdwijnen. Veel echte toprosés doen, indien volledig blind geproefd, denken aan witte wijnen.

Unieke prestatie
De jury bestond naast voorzitter Jan van Lissum uit diverse sommeliers van toonaangevende restaurants, zoals Le Garage in Amsterdam. Het gebeurt niet vaak dat er meerdere rosé’s van één wijnhuis doordringen tot de finale. Die eer geldt dit jaar wel voor Château de la Selve, wat best een unieke prestatie mag worden genoemd. Opvallend in de beoordeling van diverse juryleden en aanwezige vakhandel en pers is het zachte en delicate karakter van beide wijnen.

De “Magelonne” 2015 is gemaakt van 40% grenache, 40% cinsault en 20% syrah en wordt gekenmerkt door de fraaie fruitige aroma’s van citrus, rode bessen en wat florale tonen. Het accent ligt hier duidelijk op het fruit, maar de wijn heeft tegelijk fraaie zuren en bitters. Kan zowel doorgaan als terrasrosé, maar is ook gastronomisch prima inzetbaar.

De “L’audacieuse” 2014 (!) is gemaakt van 50% syrah, 35% grenache, 10% cinsault en 5% viognier en heeft een heel decente houtrijping ondergaan in vaten die afkomstig zijn van het beroemde Château d’Yquem uit Sauternes (Bordeaux). Een zeer delicate wijn met een licht kruidige neus, zacht smaakpalet, fijn, licht romig met fraaie zuren en mineraliteit in de afdronk. Volgens enkele aanwezigen een zeer gastronomische rosé. Saillant detail: deze wijn bewijst nog maar eens dat bepaalde rosé-wijnen prima kunnen overwinteren!

Château de la Selve
Na zijn studie aan de wijnbouwschool in Beaune (Bourgogne) krijgt Benoît Chazallon in 2002 de mogelijkheid zijn droom waar te maken. Met hulp van zijn ouders begint hij zijn eigen wijndomein (Château de la Selve) in het zuiden van de Ardèche. Benoît is erg onder de indruk van het bijzondere klimaat (zeer hete dagen en relatief koude nachten) en de bodemgesteldheid (zeer kalkrijk). Zijn studie in Beaune, waar het begrip terroir zijn oorsprong kent, komt hier uitstekend van pas. Benoît besteed dan ook veel aandacht aan de vitaliteit van zijn wijngaard, waarbij hij naast biologische ook biologisch-dynamische principes toepast. Door de rendementen beperkt te houden (max. 40 hl.ha) hebben zijn wijnen veel inhoud en complexiteit. De relatief koele nachten zorgen bovendien voor een opmerkelijke fraîcheur en elegantie in de wijnen.

Afgelopen jaar werd de “L’audacieuse” 2014 ook al geselecteerd tot de top 100 beste rosé’s van Frankrijk in het gerenommeerde vakblad La Revue de Vin de France.