• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Silvaner Muschelkalk Weingut Porzelt in top 3 Perswijn Wijnconcours Duitsland 2020

Door Artisan Wines op 30-09-2020

In de 19e eeuw was Silvaner de meest belangrijke druif van Duitsland. Eén op de twee wijnstokken was Silvaner. Inmiddels is het aandeel slechts 5% (circa 5.300 hectare). Oorzaak van deze neergang? De witte druif werd meestal gebruikt als werkpaard i.p.v. paradepaard. Aangeplant op mindere terroirs zorgt de druif voor hoge opbrengsten, maar ook voor schrale, pretentieloze wijntjes.

Top 3 beste Silvaner van Duitsland

Gelukkig zijn er altijd positieve uitzonderingen, zoals de Silvaner “Muschelkalk” van het bio-gecertificeerde Weingut Porzelt uit de Pfalz. Jaargang 2014 werd eerder al verkozen tot “beste Silvaner van Duitsland” door het vakblad Vinum. Recent kreeg de jaargang 2017 een zeer fraaie award in het Perswijn Wijnconcours Duitsland. De wijn werd als 3e Silvaner van Duitsland getest.

Recensie Perswijn Wijnconcours Duitsland 2020

“Hoewel Franken de silvaner tot z’n icoondruif heeft benoemd, en hem zich daarom ook een beetje heeft toegeëigend, worden er buiten Franken tegenwoordig ook steeds meer goede Silvaners gemaakt. Laat ze het daar maar niet horen. Rheinhessen doet het op dat vlak heel goed, maar ook in de Pfalz, ten noorden van de Elzas, vinden we mooie exemplaren. Weingut Porzelt vinden we daar aan de Zuidelijke Weinstraße, in Klingenmünster, een dorp dat is omgeven door het Pfälzer Wald en wijngaarden. Het Pfälzer Wald en het Haardtgebergte schermen de streek af tegen regen en koude winden uit het westen. Dat zorgt voor een zacht klimaat, waarin we ook vijgen, kiwi’s en zelfs citrus-bomen tegenkomen. De Silvaner van een kalkhoudende ondergrond, Muschelkalk, krijgt hier dan ook een uitgesproken krachtig en rijp karakter. Een heerlijk glas, puur en verleidelijk.” 

Silvaner Muschelkalk 2017 Weingut Porzelt, Pfalz (biologisch) 

abrikozen en rijpe, perzik, bloemen / weelderig en sappig, kruidig, goede zuren, kracht