• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Rosé 2.0., opvallende rosé-wijnen met karakter

Door Artisan Wines op 28-08-2015

Theoloog, communicatiewetenschapper, oliviculteur, journalist en redacteur, maar vooral: wijnfreak. Karin Leeuwenhoek leerde de mooiste wijnen kennen dankzij een maandelijkse avond met sommelier Nöel Vanwittenbergh. Toen was er geen weg meer terug.

Nu is Karin columnist voor WineLife Magazine en recenseert ze diverse wijnen op haar weblog ( www.vinoblogie.nl ) met een voorkeur voor biologische en natuurlijke wijnen. Deze maand schrijft Karin op het weblog een artikel over rosé 2.0. Daarin schrijft Karin het volgende:

“Rosé en ik moeten elkaar niet zo. Ik ben geen groot rosé-liefhebber, vind het vaak vlees noch vis, weinig indrukwekkend, hooguit handig voor bij picknick of bbq. Saai vaak, onuitgesproken. Daarom vind ik het leuk om een aantal rosé’s te bespreken die me zijn opgevallen en waarmee ik wél wat heb.”

Karin bespreekt een tiental rosé, waarvan twee te koop zijn bij Artisan Wines:

IGP Côteaux de l’Ardèche l’Audacieuse 2014 – Château de la Selve (2e plek)
“Qua kleur ongeveer de allermooiste. Heel bleke licht zalmroze rosékleur die je je kunt wensen. Neus: framboosjes, watermeloen, de schil van een knapperige granny smith appel. Bescheiden. Pas in de smaak schemert de heel subtiele sur lie houtrijping door, op vaten van het mythische Château d’Yquem. Dit geeft de delicate wijn net wat body en rondeur. Associaties met cederhout, ook weer heel bescheiden. Mooie droge en lichtvoetige rosé.”

AOC Côtes de Provence 2014 – Château Les Valentines (4e plek)
“Biologische rosé van cinsault en grenache in Provence-stijl: subtiel, verfijnd en licht zowel qua kleur als geur en smaak, door de korte schilweking. In de neus nectarine, kruisbes, bosaardbei en passievrucht. Zacht, mooie zuurgraad, iets romig, zacht exotisch fruit en nectarine, met ook iets hartigs in de afdronk. Erg aangenaam. Hij drinkt wel érg makkelijk weg… En dat met 13%!”