• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Muscadet, lekker fris, lekker anders

Door Artisan Wines op 03-10-2014

De regio Muscadet ligt in het westen van de Loire, niet ver van de stad Nantes. Jarenlang heeft deze regio te kampen gehad met een slecht imago. Muscadet stond immers garant voor schrale wijnen met strenge zuren. En nog steeds associëren veel mensen Muscadet met een lichtvoetige wijn die vooral jong gedronken moet worden. Gelukkig zijn er steeds meer kwalitatief bewuste producenten die zich ontworstelen van dit imago. Ze kiezen voor een laag rendement, waardoor de wijnen meer concentratie en rijpere zuren hebben. Tot deze categorie behoren ook Rémi en Jean-Jacques Bonnet van Domaine Bonnet-Huteau. Perswijn proefde een tweetal cru’s en schreef het volgende:

“Ook bij de broers Rémi en Jean-Jacques Bonnet speelt het terroir een belangrijke rol. Een belangrijk probleem is dat veel Muscadet dun en zuur is door te hoge opbrengsten. In die verwaterde vorm is er geen spoor van terroir in de wijnen te herkennen. Dat maakt het de goede wijnbouwers extra lastig want zij lijden onder het imago. Daardoor kunnen zelfs topdomeinen het zich niet veroorloven om hoge prijzen te vragen voor hun wijnen. Waarmee de vicieuze cirkel rond is, want zonder hoge prijzen wordt je niet serieus genomen.

Beoordelingen:
De Muscadet Sèvre et Maine sur lie “Les Dabinières” is afkomstig van een wijngaard met een ondergrond van micaschist (type leisteen) en gneis. Hij wordt biologisch gemaakt, met eigen gisten. Dat zorgt voor een prachtig glas met appel, wat citrus, rondeur, complexiteit en stevigheid, met mooie zuren. Te koop voor een appel en een ei. Jammer voor de boer, fijn voor ons…”
2012: ****(*) = zeer goed – uitstekend
2011: **** = zeer goed

De Muscadet Sèvre et Maine sur lie “Les Laures” is afkomstig van een wijngaard met een ondergrond van graniet. Dit zorgt voor meer rijpheid en zachtere zuren. Ook deze wijn wordt biologisch gemaakt, met eigen gisten. Breed en rijp, perzik en bloemen, licht gerijpt, zacht en mooie zuren, lengte, kracht.
2010: **** = zeer goed

Sur lie:
De regio Muscadet (Sèvre & Maine) vormt het domein voor de relatief onbekende druif Melon de Bourgogne. Hoewel onbekend, toont deze druif aan dat de betere gemaakte wijnen uitstekend kunnen rijpen en ouderen. Bij veel flessen wordt de uitdrukking ‘sur lie’ vermeld op het etiket. Dit wil zeggen dat de wijnen rijpen op de dode gistcellen (bezinksel), hetgeen de wijnen rijker en krachtiger maakt.

[catalog-collection id="489"]