• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Chianti Classico Panzanello scoort 8+ in Volkskrant

Door Artisan Wines op 12-05-2015

De Chianti Classico DOCG van Azienda Agricola Panzanello komt uit het hart van de Chianti Classico, het gebied tussen Florence en Siena. Deze Chianti Classico is één van de meest bekende wijnstreken van Toscane. Het strikt afgebakende wijngebied wordt gekenmerkt door de zogeheten Gallo Nero (zwarte haan), het beeldmerk van het consortium. Wijnmaker Andrea Sommaruga runt in San Panzano in Chianti circa 25 hectare aan wijngaarden die biologisch bewerkt worden.

De meest belangrijke druif voor de Chianti Classico is de sangiovese, een relatief traag rijpende druif die bij te hoge opbrengsten onrijpe zuren geeft. Om die reden is wettelijk vastgelegd dat wijnboeren een Chianti Classico mogen produceren waarbij maximaal 20% andere druivenrassen gebruikt mogen worden. Nadeel is dat daarmee veel typiciteit verloren gaat.

Andrea Sommaruga heeft echter een gruwel aan te commerciële wijnen en kiest daarom voor een Chianti Classico die uit maar liefst 98% sangiovese bestaat, aangevuld met slechts 2% merlot. De wijn behoudt daarmee de kenmerkende aroma’s en smaaksensatie van de sangiovese, terwijl de geringe toevoeging van merlot de kenmerkende zuren van de sangioves mooi afronden. Het resultaat is een zeer fraaie en elegante Chianti Classico die gastronomisch uitstekende inzetbaar is.

Onno Kleyn, publicist voor de Volkskrant, schrijft het volgende over de Chianti Classico 2012 van Panzanello:

Prijs/kwaliteit: 8+

“Een jaar Chianti gaat je niet in de koude kleren zitten. Eind jaren tachtig woonde ik in een dorpje op een heuvel en dronk zelfgebottelde rode wijn, gekocht bij een wijnbedrijf aan de weg naar Castellina. In die dagen van overmoed kwam hij ook bij de lunch op tafel. Het spul was niet aan te slepen; elke maand hevelden we opnieuw de mandflessen vol. 1.200 lire per liter kostte hij, 75 eurocent, pure Chianti Classico. Niet hoogstaand, maar met die kenmerkende smaak en geuren die bij het druivenras sangiovese horen: viooltjes, vleugje koeienstal, donkere pruimen. Nu botste ik bij een proeverij op de Chianti van Panzanello, een biologisch werkende Azienda Agricola bij Panzano. De Classico die de importeur mij liet proeven, is van 2012 en heeft een prettige diepgang, met wijs fronsend, bedachtzaam fruit, gevat in een slanke lijst van eikenhout. Chianti wordt nooit dik of plakkerig en deze is dat dus ook niet: hij smaakt als het ontkende optimisme dat Toscaners zo eigen is. Vraag ze hoe het gaat en ze zeggen niet 'bene', maar 'insomma': ach, nou ja... waarna de bistecca fiorentina op de grill mag. Goed idee bij een wijn als deze.”

[catalog-collection id="269"]