• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Barolo 2013 legendarische jaargang; inschrijving van start (10% vroegboekkorting)

Door Artisan Wines op 18-04-2017

Eerder dit jaar zijn de eerste flessen Barolo DOCG 2013 gebotteld. Over dit bijzondere wijnjaar voor de Piëmonte, en dan specifiek Barolo/ nebbiolo, is reeds veel geschreven door diverse wijnpublicisten. Lovende woorden als: “imposant”, “klassiek” zijn veelvuldig gebezigd.

Onlangs spraken wij Ferdinando Principiano en vroegen hem of de wijnpublicisten niet teveel hebben aangedikt. Echter, ook Ferdinando spreekt van een legendarische jaargang. “In de laatste 25 jaar heb ik niet zo’n mooie jaargang meegemaakt”.

Het jaar 2013 begon met een relatief nat voorjaar in de Piëmonte, gevolgd door een warme zomer met constante temperaturen die echter niet verzengend waren. Hierdoor konden de druiven gestaag en geleidelijk rijpen. Grote dagelijkse schommelingen in de temperatuur tijdens de laatste maanden droegen tevens bij aan de ontwikkeling van prachtige aroma’s en leidde tevens tot een latere oogst, waardoor de tannines volledig konden rijpen. 

Veel producenten en wijnpublicisten vergelijken Barolo 2013 met de zeer goede jaargang 2010, maar dan met iets lager alcohol en nog meer elegantie. De Amerikaanse wijnpublicist Antonio Galloni, vooral bekend van de Wine Advocate (Robert Parker), vat de 2013 jaargang samen met het woord “finesse”.

Omdat Barolo 2013 nu al als legendarisch te boek gaat, is de vraag naar deze wijn uitzonderlijk hoog. Te meer omdat Barolo bij uitstek geschikt is voor een lange opleg (circa 20-25 jaar). Dit geldt nog meer voor de wijnen afkomstig van wijngaarden in het dorpje Serralunga d’Alba. Vergeleken met andere dorpen als La Morra en Barolo is de bodem in Monforte d'Alba en Serralunga het meest kalkrijk en bevat meer ijzer. Dit geeft de wijnen uit Serralunga meer structuur en mineraliteit. Niet zonder reden komen hier Barolo’s vandaan die het best kunnen ouderen, zoals de Barolo “Boscareto” van Ferdinando Principiano. Deze wijngaard grenst aan misschien wel de beste cru in de Barolo-regio: “Monfortino”.

Ferdinando Principiano heeft in zowel Monforte d’Alba als in Serralunga een aantal percelen met Nebbiolo. Deze worden sinds 2004 volledig biologisch bewerkt, waarbij ook principes uit de bio-dynamie worden toegepast. Ook liggen de rendementen in de wijngaard uitzonderlijk laag, waardoor de druiven voldoende concentraat meekrijgen. In de kelder ondergaan de druiven een zeer zachte persing en worden alle wijnen spontaan vergist, zonder toevoeging van gekweekte gistcellen en zwavel. Zijn wijnen krijgen zeer goede pers. In 2015 werd door Nicolaas Klei (Elsevier) de Barolo Serralunga van Principiano tot de beste 60 wijnen van het jaar gerekend…. Ook vinologe Karin Leeuwenhoek van vinoblogie liet zich eerder lovend uit over de wijnen van Principiano.

De vraag naar de wijnen van Ferdinando Principiano is überhaupt al groot, laat staan naar de Barolo 2013. Om er zeker van te zijn dat deze legendarische jaargang ook uw wijnkelder vult, kunt u inschrijven op deze wijnen. U kunt hiervoor een mail sturen naar info@artisanwines.nl onder vermelding van BAROLO 2013 en daarbij per wijn aangeven welke aantallen u wenst te reserveren:

  • Nebbiolo d'Alba DOC "Montagliato" 2013: € 15,95 per fles incl. BTW
  • Barolo DOCG del Commune di Serralunga 2013: € 25,00 per fles incl. BTW
  • Barolo DOCG "Ravera" 2013: € 45,00 per fles incl. BTW
  • Barolo DOCG "Boscareto" 2013: € 65,00 per fles incl. BTW 

Door deze maand (april) in te schrijven, profiteert u van 10% “early bird”-korting. Wees er dus snel bij!