• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bardolino Classico Menegotti in FD: fris en dorstlessend

Door Artisan Wines op 30-06-2015

Bardolino is een klein plaatsje langs de oostelijke oever van het Gardameer, net even ten noorden van de bekende stad Verona. Veel van de rode wijnen uit deze regio worden gebotteld onder de noemer Bardolino Classico DOC. In de regel zijn het eenvoudige en soms zelfs slappe, lichtrode wijnen zonder karakter of afdronk. Hilary Akkers, vinoloog en tevens publicist voor het Financieel Dagblad,had min of meer dezelfde associatie met de rode wijnen uit dit gebied. Totdat zij kennis maakte met de Bardolino Classico van Menegotti, producent uit Villafranca di Verona.

Wat blijkt namelijk? “De Bardolino van de familie Menegotti is geen slobberwijn, goed genoeg voor een waterlas. Dit is een zomerwijn voor liefhebbers van rode wijn. Wat een verrassing,” zo meldt Akkers in haar recensie.

Omdat de rendementen binnen de perken blijven, de druiven handmatig worden geoogst waarbij een strenge selectie plaatsvindt, ontstaat een serieuze Bardolino Classico met een fraaie structuur en dito afdronk.

Maar hoe smaakt de Bardolino Classico van Menegotti? Akkers schrijft het volgende: “Is de wijn te vergelijken met een Franse Beaujolais? Ja en Nee. Ja, want hij heeft ook dat verrukkelijke, zoete fruit dat de wijn zo toegankelijk maakt. Alleen zijn hier geen frambozen, maar rijpe kersen, en dat maakt de wijn ingetogener. Hij ruikt ook naar aarde en hij heeft structuur, iets om in te bijten. Dat komt door de tannine, die maakt de wijn lekker droog en stevig en geeft ‘m iets serieus. Door de frisheid en slechts 12% alcohol is hij bovendien lekker dorstlessend.”

De Bardolino Classico van Menegotti wordt samengesteld uit drie inheemse druivenrassen, te weten corvina, rondinella en molinara. Een mooie assemblage, bordenvol zomers fruit. Het vakblad Perswijn waardeerde deze wijn eerder met **** (= zeer goed) en omschreef de wijn als ‘cool rood in optima forma’. “Dit wordt een vrolijke zomer. En dat voor circa 8 Euro”, besluit Akkers de fraaie recensie over de Bardolino Classico van Menegotti.

[catalog-product id="126"]