• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Als beste getest: Custoza Elianto van Menegotti

Door Artisan Wines op 22-06-2020

Het noorden van Italië krijgt een steeds betere reputatie als het gaat om witte wijnen. Vooral Soave Classico, een wijnregio ten oosten van de stad Verona, krijgt internationaal steeds meer aanzien. 

Custoza

Minder bekend is de DOC Custoza. Deze appellatie ligt ten zuidwesten van Verona en heeft circa 2800 hectare aan wijngaard. De wijngaarden spreiden zich voornamelijk uit over de dorpen Custoza, Vallegio sul Mincio en Sommacompagna. Kenmerkend voor deze appellatie is het morenisch (gletsjer)gesteente dat je aantreft in de bodem. Het zorgt voor meer zuren en frisheid in de wijnen.

Garganega en Cortese 

Naast de Garganega, de belangrijkste druif voor Soave Classico, mogen in de DOC Custoza ook andere druiven worden aangewend, zoals Cortese, Trebbiano, Friulano en zelfs Chardonnay. Dat heeft niet de voorkeur van alle wijnboeren. Zo kiest het wijnhuis Menegotti bewust voor enkel Garganega en Cortese. Die zorgen voor meer authenticiteit, diepgang en structuur in de wijn.

Perswijn

Het vakblad Perswijn proefde diverse wijnen uit de streek rond Verona en recenseerde deze in de laatste uitgave (nummer 4 – juli 2020). Van alle geproefde wijnen uit de DOC Custoza werd de “Elianto” 2016 van het wijnhuis Menegotti als beste getest….!! Deze witte wijn kreeg maar liefst ****(*) = zeer goed/uitstekend als score. Onderstaand de proefnotitie:

Geur: anijs, perzik, grapefruit, heerlijk fruit
Smaak: krachtig en rijp, gerijpt, fijne zuren, lekker

Overige witte wijnen uit de regio rond Verona en het Gardameer:

Custoza DOC 2019 **** = zeer goed (3e plek….)

Geur: rijpe appel, perzik en nectarine
Smaak: mild en rond, sappig, fijne zuren

Lugana DOC 2018: **** = zeer goed

Geur: peer en abrikozen, meloen
Smaak: mild en sappig, fijne zuren, rijp