• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Kwaliteit van biologische & biodynamische wijnen

Gezond en kwalitatief goed eten en drinken met pure, natuurlijke smaken, daar houden we van. Dat geldt dus ook voor wijn. Daarom heeft Artisan Wines een sterke voorkeur voor biologische en bio-dynamische wijnen of natuurwijnen (vin naturel). Ons motto is: kwaliteit begint in de wijngaard!

Kwaliteit begint in de wijngaard

De basis van een goede wijn begint in de wijngaard en niet in de kelder. Dat hebben bio-wijnboeren goed begrepen. Het is wetenschappelijk bewezen dat bio-dynamische principes een positief effect hebben op de vitaliteit in de wijngaard en daarmee op de kwaliteit van de wijnen. Niet zonder reden worden veel topwijnen gemaakt conform bio-dynamische principes, zoals Romanée-Conti. 

Een positief effect is bijvoorbeeld de relatief tragere rijping van de wijnstok en hogere zuurtegraad in de wijn. Hierdoor oogsten bio-dynamische wijnboeren over het algemeen ook iets later, hetgeen bij een goede wijnmaker resulteert in meer complexiteit en balans in de wijn.

Echter, het vakmanschap van de wijnmaker is minstens zo bepalend. Het moment van oogsten, de zorgvuldigheid en hygiëne in de kelder en het vinificatieproces hebben eveneens veel invloed op de kwaliteit van de wijn.

Minder sulfiet in biologische en biodynamische (natuur)wijnen

Biologische wijnen bevatten minder sulfiet: het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij niet-biologische wijnen. Wat is dan een normale hoeveelheid bij niet bio-logische wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter. Bij natuurwijnen wordt zelfs helemaal geen sulfiet toegevoegd. Niet gedurende de vinificatie noch voorafgaand aan de botteling.

Kwaliteitskeurmerken biologische en biodynamische wijnen

De meeste biologische wijnen hebben een Europees keurmerk, herkenbaar aan het groene logo met de sterren in de vorm van een blaadje. Daarnaast worden ook andere keurmerken gebruikt als Ecocert, Agriculture Biologique en Bioland (biologisch), Demeter en Biodyvin (beide bio-dynamisch) en Terra Vitus (duurzame wijnen).