• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Presentatie nieuwe wijnen uit Alto Adige tijdens Italiaanse Wijnvakdag

Door Artisan Wines op 07-03-2014

Afgelopen zomer brachten wij een bezoek aan de regio Alto Adige en maakten kennis met een tweetal zeer getalenteerde wijnmakers, namelijk Giulio De Vescovi Ulzbach en Eugenio Rosi. De wijnen van beide producenten krijgen wij komende week binnen en zullen gepresenteerd worden tijdens de Italiaanse Wijnvakdag op maandag 17 maart aanstaande in de Kookfabriek te Amsterdam.

Azienda Agricola De Vescovi Ulzbach - Mezzocorona

Dit relatief kleine familiebedrijf is gevestigd in Mezzocorona. Deze plaats is het domein van de teroldego, een inheemse druif die, mits afkomstig van een goede producent, verrassende kwaliteit levert. De jonge Giulio (1977) nam het familiedomein in 2003 over van zijn ouders en besloot stevig te innoveren, zowel in de wijngaard als de kelder. In plaats van de traditionele pergola, kiest hij nu voor een ander opbindsysteem (guyot) waarbij de druiven meer zonlicht krijgen en dus ook meer rijpheid. Daarnaast past hij de groene oogst toe en laat de wijnen op ambachtelijke wijze fermenteren in grote open vaten (zie foto). Ook experimenteert hij momenteel met een klein perceel gelegen op een hooggelegen plateau (+500 meter NAP). De wijnstokken (pinot noir) worden hier bio-dynamisch bewerkt. De wijnen van deze jonge wijnmaker behoren tot de beste van regio, hetgeen ook blijkt uit de diverse publicaties in toonaangevende vakbladen. Ze worden geroemd om de grote elegantie, zuivere aroma's en grote concentratie.

Azienda Agricola Eugeni Rosi - Calliano
Eugenio Rosi is een markante verschijning. Vale spijkerbroek, sandalen en lang grijs haar. Niet het prototype Italiaanse zakenman in het strakke pak. Integendeel. Eugenio is een man van het land , ofwel “La Terra” en dat is te zien ook. De relatief kleine wijngaard (totale productie slechts 20.000 flessen per jaar) wordt grotendeels door Eugenio zelf bewerkt. Dat doet hij conform bio-dynamische principes. De wijnen worden gemaakt in het meer dan 600 jaar oude Palazzo di Calliano, waar de wijnen in een diepe ondergrondse kelder rijpen en bewaard worden. Werkelijk alles in het productieproces vindt hier op een natuurlijke (ambachtelijke) wijze plaats: van de wijngaard tot aan de gisting (spontaan) en de botteling. Zelfs de labels worden vormgegeven door zijn eigen vrouw. De wijnen van Eugenio zijn dan ook zeer uitgesproken met een opvallende zuiverheid en elegantie in smaak.

Meer informatie over de wijnen van deze beide producenten hopen wij zeer binnenkort te publiceren op onze website.