• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Nieuw: Pasetti Vini, ambachtelijke wijnen uit Abruzzo

Door Artisan Wines op 16-03-2018

Abruzzo (Abruzzen) behoort tot één van de mooiste gebieden van Italië. De regio ligt ter hoogte van Rome, maar dan grenzend aan de Adriatische kust. Het vormt het groene hart van zuidelijk Italië en 40% van de regio heeft een beschermde status. De imposante Gran Sasso, de hoogste top van de Apennijnen, vormt de belangrijkste natuuricoon van deze streek. 

Bergklimaat

Het bijzondere bergklimaat zorgt voor grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. In combinatie met de frisse wind en de kalkrijke, kiezelachtige bodem vormt Abruzzo een ideaal terroir voor bijzondere kwaliteitswijnen. 

Dit is precies wat Mimmo Pasetti aantrok. Aanvankelijk had de familie Pasetti een wijngaard nabij de kust in de buurt van Pescara. Hier kon Mimmo echter niet de gewenste kwaliteit krijgen die hij voor ogen had. Daarom besloot hij een stuk land te kopen in Pescosansonesco (550 meter boven NAP) en Capestrano (450 meter boven NAP), twee kleine dorpjes aan de voet van de Gran Sasso.

De wijngaarden hier liggen middenin het Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga en worden uitsluitend gebruikt voor inheemse druivenrassen als Trebbiano d’Abruzzo, Passerina, Pecorino en Montepulciano d’Abruzzo. Mede dankzij het bijzondere terroir en de grote vakkennis van wijnmaker Mimmo hebben de wijnen van Pasetti een fraaie mineraliteit, frisheid en een elegant smaakpalet.  

Trebbiano d’Abruzzo

De belangrijkste witte wijn uit de Abruzzen is zonder twijfel de Trebbiano d’Abruzzo. Onder de naam Trebbiano gaan veel sub-variëteiten schuil die door vrijwel heel Italië staan aangeplant. De Trebbiano d’Abruzzo wordt gekenmerkt door een relatief hoge zuurtegraad en daarom is voldoende snoeien een vereiste. Mits de rendementen beperkt blijven, levert de druif zeer bloemige, fruitige en, afhankelijk van het type terroir, minerale wijnen op. 

Wijn-spijs combinaties: schaal- en schelpdieren, visschotels, kip, asperges en frisse salades

Montepulciano d’Abruzzo

De Montepulciano d’Abruzzo is de meest aangeplante druif in de Abruzzen. De blauwe druif wordt vaak verward met de plaatsnaam Montepulciano in de regio Umbria, waar de Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. Die wordt echter gemaakt van de Sangiovese-druif. De Montepulciano d’Abruzzo heeft van nature veel structuur en is een echte maaltijdwijn. 

Wijn-spijs combinaties: gegrilde lamskoteletjes, wild zwijn, licht gerijpte kruidenkazen

Testarossa

De familie Pasetti maakt verschillende wijnen. De wijnen die gebotteld worden met de naam Testarossa vormen het vlaggenschip van het bedrijf. Het symboliseert de traditie en passie van de familie Pasetti en vormt een ode aan de schoonheid van het rode haar die de dames Pasetti kenmerken. Vandaar de naam “Testarossa”, letterlijk te vertalen met “roodharig”.

Testarossa Bianco

De Testarossa Bianco is gemaakt van Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Chardonnay. De wijn heeft gegist en gerijpt (12 maanden) in eikenhouten vaten van 225 en 550 liter. Het is een heldere goudgele wijn met een intens boeket van witte bloemen en gedroogde vruchten, maar ook duidelijke tonen van vanille. Een complexe witte wijn met behoorlijk wat houttonen in de smaak, veel rijpheid en rondheid, boter en vanille. 

Wijn-spijs combinaties: rijke en geparfumeerde vis- en vleesgerechten met kruidige tonen, licht gerijpte (kruiden)kazen

Testarossa Montepulciano d’Abruzzo

Testarossa Montepulciano d'Abruzzo wordt verkregen van de oudste wijngaarden (40 jaar oud) met een lage opbrengst van circa 55 hl per hectare. Na een rijping van 18 maanden in stalen tanks om de decantatie te vergemakkelijken, rijpt de wijn nog eens 18 - 22 maanden in 20 hl eikenhouten vaten en vervolgens nog 6 maanden in de fles. Het resultaat is een diep robijnrode rode wijn die ruikt en proeft naar rijp rood fruit, bramen, bosbessen, pruimen en kersen, vermengd met tertiaire aroma's van cacao, zoethout, tabak, kruidnagel, zwarte peper en leer. Het is een warme en stevige wijn met elegante tannines, een goede structuur en veel lengte.

Awards: 5 grappoli (druiventrosjes) Bibenda 2018 ( = maximale score)

Wijn-spijs combinaties: lasagne, voorgerechten met tomatensaus, "arrosticini" (typisch schapenvlees uit Abruzzo), gestoofd vlees, wild, gekruide kazen.