• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Langhe Nebbiolo Ferdinando Principiano verkozen tot "Wijn van het Jaar"

Door Artisan Wines op 12-03-2021

In totaal 160 wijnen van maar liefst 40 verschillende wijnimporteurs werden ingezonden voor de Wine Professional Wine Challange 2021. Voor zowel wit als rood werd slechts 1 winnaar uitgekozen. Als beste rode wijn van 2021 werd gekozen……..: de biologische Langhe Nebbiolo 2018 van het wijnhuis Ferdinando Principiano, geïmporteerd door Artisan Wines uit ‘s-Gravenzande…..!!

Rode Wijn van het Jaar 2021

De Wine Professional wordt ieder jaar georganiseerd als onderdeel van de beurs HORECAVA, en richt zich op restaurants en wijnspeciaalzaken. Als gevolg van Corona kon de beurs dit jaar niet doorgaan. De Challenge daarentegen wel en daarom werd iedere wijnimporteur uitgenodigd vier favoriete wijnen in te zenden, 2 wit en 2 rood. Uit de 160 ingezonden wijnen werd de Langhe Nebbiolo DOC 2018 van het wijnhuis Ferdinando Principiano gekozen als “Rode Wijn van het Jaar 2021”

Langhe Nebbiolo DOC 2018 Ferdinando Principiano

Langhe Nebbiolo is een Italiaanse rode wijn uit de Langhe, een regio ten zuiden van Turijn (Piëmonte). De Nebbiolo druif wordt gebruikt voor één van de meest bekende en vermaarde wijnen van Italië: Barolo. In tegenstelling tot de Barolo rijpt de Langhe Nebbiolo van Principiano niet in eikenhouten vaten, maar op roestvrijstaal. Dit geeft deze wijn de meest fruitige en pure expressie van de Nebbiolo-druif.

Proefnotitie Langhe Nebbiolo door jury Wine Professional Wine Challange 2021

“Nebbiolo; opvallend elegant van kleur, rood met lichtbruine reflex, heerlijk elegant, beschaafde nebbiolo-geur, zacht, vrouwelijk, evenwichtige geuraroma’s worden in smaak voortgezet, mooi ontwikkelde fruittonen worden uitstekend omlijst met fragiele intense zuren die de wijn een lange nagalm geven, naturel, vitaal, licht rustiek, invloed van de druif, elegant en verfijnd, duidelijke terroirtonen, mineralig, wordt nog mooier bij openstaan (13,5%)”

Eervolle vermelding voor Silvaner Muschelkalk en Cahors Silice

Van de 160 ingezonden wijnen werden de 12 mooiste witte en 12 mooiste rode wijnen vermeld. Naast de Langhe Nebbiolo als absolute winnaar voor rood, kreeg Artisan Wines nog eens twee eervolle vermeldingen: de witte Silvaner Muschelkalk 2017 van Weingut Porzelt uit de Pfalz (Duitsland) en de rode Cahors “Silice” 2018 van Château Les Croisille (Frankrijk).

“Dat we met 3 van de 4 door ons ingezonden wijnen worden opgenomen in de top 24, waarbij de Lange Nebbiolo ook nog als absolute winnaar wordt gekozen, is natuurlijk een geweldige prestatie. Het bevestigt onze smaak voor authentieke en kwalitatief zeer goede wijnen die bovendien uitstekend inzetbaar zijn in de gastronomie”, bevestigen Pieter-Dirk Roeleveld en Daniël Ros, directeur/eigenaren van Artisan Wines.