• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Bourgogne Aligoté van Domaine Ballorin doet niet onder voor goede chardonnay

Door Artisan Wines op 28-04-2015

Bourgogne Aligoté staat sterk in de schaduw van de veel bekendere en vaak ook betere chardonnay. De aligoté heeft van nature een vrij hoog rendement en wanneer producenten niet voldoende snoeien ontstaat een relatief vlakke wijn met een hoge zuurtegraad.

De bekendste appellatie (herkomstgebied) in de Bourgogne voor aligoté is Bouzeron, een klein plaatsje in het noordelijke deel van de Côte de Chalonnaise. De maximale opbrengst is hier 45 hectoliter per hectare. Wijngaarden die niet tot Bouzeron behoren, vallen onder de regionale AOC Bourgogne Aligoté. De wettelijk toegestane opbrengst ligt hier aanzienlijk hoger, namelijk 60 tot 65 hectoliter per hectare.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Die vinden we bij Domaine Ballorin uit Morey Saint Denis, een plaats in de Côte de Nuits, tussen Dijon en Beaune, dat bekend staat om de rode Pinot Noirs. Wijnmaker Gilles Ballorin werkt conform bio-dynamisch principes (gecertificeerd door Demeter) en hanteert extreem lage opbrengsten, namelijk slechts 25 hectoliter per hectare, dus ver onder wat reglementair is toegestaan. Dit in combinatie met de relatief oude wijnstokken (circa 30 jaar) zorgt voor een aligoté met een opmerkelijke concentratie, waarbij naast de kenmerkende zuren ook wat molligheid ontstaat.

Dat de Bourgogne Aligoté van Domaine Ballorin niet onder doet voor een goede Bourgogne Blanc (chardonnay), bleek wel uit een recente proefrecensie in Perswijn. Door het proefpanel van Perswijn werd de Bourgogne Aligoté als volgt omschreven: “bloemen, stuivende geur, rijpe appel, opwekkend, wat mollig, krachtige zuren”. De wijn werd beoordeeld met: **** = zeer goed

Een wijn met een prima prijs-kwaliteitverhouding en uitstekend inzetbaar bij diverse gerechten. Een fraaie combinatie vormt Bourgogne Aligoté met jambon persilée (bourgondische terrine van ham en groenten), asperges en schaal- en schelpdieren. De Bourogne Aligoté van Domaine Ballorin is bij Artisan Wines verkrijgbaar voor € 13,95 inclusief BTW.

[catalog-collection id="25"]