• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Ambachtelijke wijnen passen het best bij de keuken van Brasserie Chez Leon

Door Artisan Wines op 05-06-2014

“In de dertiende eeuw verkoos één van de toenmalige pausen met zijn kardinalen Avignon als residentie boven het politiek onrustige Rome. In Avignon werd vervolgens een imposant kasteel gebouwd, het zeer bekende Palais des Papes. Maar niet alleen daar, ook enkele kilometers ten noorden van Avignon verrees er tussen de heuvels een ander kasteel (château neuf). Het vormde een buitenverblijf voor de pausen. Rondom het kasteel werden wijngaarden aangeplant en werd de basis gelegd voor de zeer beroemde Châteauneuf-du-Pape.”

Deze en andere anekdotes passeerden afgelopen zaterdagavond de revue tijdens de wijn- en spijsavond bij Brasserie Chez Leon in Naaldwijk. In samenwerking met Artisan Wines werden liefhebbers getrakteerd op een zeer culinaire avond in de vorm van een viergangen diner met bijpassende wijnen.

De amuse vooraf bestond uit gerookte heilbot met een crème van saffraan, waarbij een Prosecco di Valdobbiadene DOCG Extra Dry werd geschonken van Azienda Agricola ColSaliz. “Een zeer bloemige en aromatische prosecco met een mooie frisse, minerale ondertoon die goed combineert met de ziltigheid van de heilbot en tevens de smaakpapillen opwekt”, aldus Pieter-Dirk Roeleveld, eigenaar van Artisan Wines.

Aansluitend werd een voorgerecht geserveerd van rauwe zalm met een mousse van avocado. Een elegant gerecht dat vraagt om subtiele, niet te zware wijnen. De gasten kregen daarom een tweetal witte Loire-wijnen te proeven, namelijk een AOC Pouilly-Fumé (sauvignon blanc) van Domaine Tabordet en een AOC Anjou blanc (chenin blanc) van Château Soucherie. De laatste is een zeer gastronomische wijn, zo bleek. “Door het relatief lage rendement, slechts 35 hl/ha, en de subtiele houtrijping heeft deze wijn meer spanning”, zo legt Pieter-Dirk uit. “Lage rendementen geven de wijn meer concentratie, mineraliteit en aroma.”

Het hoofdgerecht bestond uit zacht gegaarde lamsfilet met een creatie van drie soorten wortel en tijm. De zeer fruitige, licht aromatische Dornfelder van Weingut Porzelt (Pfalz) hield zich verrassend goed staande en combineerde bovendien uitstekend met de fruitige, lichtzoete smaak van de wortel. Niettemin bleek de biologische Côtes du Rhône van Domaine La Bastide Saint Dominique bij de meeste gasten favoriet. Een stevige, maar tegelijk zeer elegante wijn met rijp rood fruit en een mooie kruidige, zwoele afdronk die sterk doet denken aan een Châteauneuf-du-Pape.

Na het hoofdgerecht stond een kaasplateau op het menu met een trio van Hollandse kazen, namelijk een frisse, romige geitenkaas, een Old Rotterdam en een 18 maanden gerijpte Reypenaer V.S.O.P. Bij het kaastrio werd zowel een witte als een rode Bourgogne geschonken, respectievelijk een AOC Saint-Véran uit 2006!!! van Domaine Roger Lassarat en een AOC Bourgogne Pinot Noir van Domaine Rouges Queues. Vooral de witte Saint-Véran maakte veel indruk. Een zeer complexe wijn, mooi gerijpt, maar die nog geen spoortje ouderdom bleek te vertonen en bovendien zeer goed combineerde.

Tot slot werd een Aardbei Romanov geserveerd in combinatie met een glas Moscato d’Asti van Ferdinando Principiano (Piëmonte). Deze wijnmaker nam het wijngoed in 1997 over van zijn vader en maakte aanvankelijk zeer moderne, nogal houterige wijnen. In 2004 stapte hij echter over op biologische principes, zowel in de wijngaard als in de kelder. Dat wil zeggen geen chemische bestrijdingsmiddelen in de wijngaard en uitsluitend spontane, natuurlijke gisting in de kelder met minimale of zelfs helemaal geen toevoeging van sulfiet. Het resultaat: zeer zuivere en elegante wijnen met heerlijke aroma’s, zoals ook bij deze Moscato d’Asti.

De wijn-en spijsavond werd afgesloten met een staande ovatie voor chefkok Leon van der Heijde. “Ik werk graag met dagverse en eerlijke ingrediënten, waaronder ook veel biologische producten. Daarnaast probeer ik qua opmaak en smaaksensatie net even iets extra’s mee te geven dan wat men gewend is bij een doorsnee brasserie. Vandaar ook mijn voorkeur voor uitgesproken, ambachtelijk gemaakte wijnen. Die passen namelijk het best bij de pure stijl van mijn gerechten”.

In het najaar hoopt Brasserie Chez Leon wederom een wijn-en spijsavond te organiseren in samenwerking met Artisan Wines. Meer informatie treft u te zijner tijd aan op www.chezleon.nl en www.artisanwines.nl