• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Maar liefst 18 vermeldingen in De Grote Hamersma 2017

Door Artisan Wines op 20-12-2016

Afgelopen maand november verscheen de nieuwe editie van De Grote Hamersma op de markt. Voor een importeur altijd een spannend moment om naar uit te kijken. Welke wijnen zijn er geselecteerd en welke rapportcijfers zijn er afgegeven? 

In de nieuwe editie zijn maar liefst 18 wijnen van Artisan Wines geselecteerd. Het rapportcijfers is minimaal een 8 en twee wijnen scoren zelfs een 9-, te weten de beide Rieslings van Weingut Clemens Busch, zowel de “Vom Roten Schiefer” als de “Vom Grauen Schiefer”.

Daarnaast hebben twee wijnen een eervolle vermelding vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, namelijk de Soave DOC “Mito” van Azienda Agricola Monte Tondo en de Irpinia Falanghina “Clarum” van Azienda Agricola I Capitani.

Onderstaand een overzicht van alle beoordelingen:: 

Profiteer t/m 31 december van 10% korting op de wijnen uit de Grote Hamersma 2017 door de volgende actiecode te vermelden bij uw bestelling: WEBAW2017

DUITSLAND (WIT):

Riesling "Vom Grauen Schiefer" 2014 - Weingut Clemens Busch (Mosel): 9-
Geen kunstmest, geen herbiciden en pesticiden. En zoals er slowfood bestaat, doen de Buschjes welbeschouwd aan slow wine. Door het strikte gebruik van natuurlijke gisten nemen de gistingstijden soms meer dan een jaar in beslag. Vorig jaar hun Vom Roten Schiefer uit 2013 geproefd. Thans mogen we aan het Grau. Maar zo smaakt-ie bepaald niet. Vruchtvlees witte appel, mini-bitters, teerdroog, Riesling-rokerigheid en een zich constant herpakkende, voortdurend opschonende fris-tere afdronk. Heerlijke Busch Wein.

Riesling "Vom Roten Schiefer" 2014 - Weingut Clemens Busch (Mosel): 9-
Biopioniers zijn het. Clemens en Rita Busch wijngaardenieren al sinds 1986 met respect voor het milieu in de Mosel. Geen kunstmest, geen herbiciden en pesticiden. En zoals er slowfood bestaat, doen de Buschjes welbeschouwd aan slow wine. Door het strikte gebruik van natuurlijke gisten nemen de gistingstijden soms meer dan een jaar in beslag. Maar deze slow wine van de ‘Busch vines’ is het wachten waard. Mineraal en bijna teer droog. Compact wit fruit. Kalkig. Rokerigheid. Tintelende zuren.

Silvaner Ortswein "Muschelkalk" 2015 - Weingut Porzelt (Pfalz): 8,5
‘Lichtrokerig, zacht geel fruit, fijne bitters en een fijne honing-karamelachtige krokantheid’ liet de 2014-oogst aantekenen. De verse 2015 wat fijnere zuren. Fitter, pittiger en knapperiger. En thans biologisch. Of was-ie dat vorig jaar nu ook en heb ik dat niet gezien omdat er een pannetje mosselen voor de fles stond?

FRANKRIJK (WIT):

Muscadet Sèvre & Maine sur lie "Les Dabinières" 2014 - Domaine Bonnet Huteau (Loire): 8,5
Vorig jaar een Muscadet zonder mededogen. Zilten. Zuren. Zeeschuim. Scheermes-strak. Ook in 2015 is de toon weer gezet. En zijn de messen geslepen. Muscadet onderstreept zijn comeback.

AOC Côtes du Rhône blanc 2015 - Domaine La Bastide Saint Dominique (Rhône): 8,5
Vorig oogstjaar op weg richting bio maar nog niet gecertificeerd. Nu wel. En van harte. Laten we er een glas op drinken. Vol rijpe appels, abrikoos, perzik, fijnmazige tijm en milde zuren. Mooi materiaal onder een tientje.

AOP Picpoul de Pinet 2015 - Domaine de Belle Mare (Languedoc): 8+
Picpoul die met zijn tijd meegaat. Vanwege de schroefdop. Maar ook vanwege een prettig opgewekte frisheid achter de perzik, rijpe appel, de bitters en de kruidensnuisterij.

AOC Bourgogne Vézelay "Elégante" 2014 - Domaine La Croix Montjoie (Bourgogne): 8
Elegant maatje 44. Rondborstig, links en rechts gevuld. Deint en schommelt wat maar wordt in balans gehouden vanwege in iedere hand een mand met rijp fruit, boter en hazelnootjes.

ITALIË (WIT):

Soave DOC "Mito" 2015 - Azienda Agricola Monte Tondo (Veneto): 8,5
Vondstje. Voor de prijs van een flets-fluffy supermarkt-Soave eentje waar de citrusvonken vanaf springen. Sappig en vrolijk.

Irpinia Falanghina DOC "Clarum" 2015 - Azienda Agricola I Capitani (Campania): 8,5
Opmerkelijk: het zuiden van Italië, en dan zo’n frisse wijn maken. Wat temperatuur betreft is het natuurlijk een kwestie van ’m lang genoeg in de koelkast zetten. Maar de wijnmaker heeft zijn werk daarvoor al gedaan. Roestvrij staal opvoeden. Koel fermenteren. Falanghina zorgt dan ook voor een fris en schoon mondgevoel. In dit geval komt er nog wat bij: een duidelijke mintzweem. Een Wilhelmina-waas. Dit oogstjaar dan wel weer met een vleugje perzik. Wordt-ie bepaald niet minder door. Nog beter: serveer er een zeebaars bij met een venkelsalade.

Grillo Sicilia DOC "Coste a Préola" 2015 - Tenuta Gorghi Tondi (Sicilia): 8,5
Eigenwijs wit dat zich niet in een hokje laat stoppen. Logisch, want Siciliaans. En ter plekke hebben ze altijd al een wat eigen kijk op de wereld gehad. Van local grillo maken ze bijvoorbeeld enigszins ruwharig wit waar wat wilde kruiden in zijn blijven hangen, witte besjes, mandarijn, sinaasappelschil en een grapefruit. Niet in een hokje te plaatsen dus, maar wel in een fles. Gril er een zwaardvis bij of – weliswaar wat braver – een dorade. Tijm, rozemarijn, olijfolie, grof gemalen peper, klaar.

Catarratto Sicilia DOC "Meridiano 12" 2015 - Tenuta Gorghi Tondi (Sicilia): 8+
Van een Siciliaanse wijnmaker die de leuze ‘eigen druiven eerst’ aanhangt. Mooie, gevulde Catarratto. Uitbundig geel fruit, meloen en peer, mooie bitters, sluimerende kruiderij en fijne zuren.

Custoza DOC 2015 - Azienda Agricola Menegotti (Veneto): 8
Ongecompliceerd, verfrissend en niet te nadrukkelijk wit uit de omgeving van het Gardameer. Amandeltje, citrus en het opspattende water van een veel te dicht langs de steiger komende waterskiër.

FRANKRIJK ROSÉ:

IGP Côteaux de l'Ardèche "Maguelonne" 2015 - Château de la Selve (Rhône/ Ardèche): 8
De Ardèche. Dunst bevolkte regio van Frankrijk. Worden de biologische druiven voor Maguelonne tenminste niet gestoord. Kunnen ze op hun gemak een prettige slow rosé worden. Zacht en rijp rood fruit, licht kruidig, fijne bitters en milde zuren.

FRANKRIJK ROOD:

AOC Côtes du Rhône rouge 2015 - Domaine La Bastide Saint Dominique (Rhône): 8,5  
Wine Spectator en Robert Parker’s Wine Advocate, beide lieten zich al eens lovend uit over dit domein. Alle begrip. Veel rijp rood fruit, romige rondingen, het karakteristieke krakje van de pepermolen, zweem van zoete specerijen plus de behaaglijke afdronk van een vriendelijk prijskaartje. Proef dit domein al wat jaren. En ook 2015 mag er weer zijn. Lekker bessig en stoer dit jaar: doet me door zijn robuustheid en peperigheid een beetje aan Vacqueyras denken.

ITALIË ROOD:

Bardolino DOC 2015 - Azienda Agricola Menegotti (Veneto): 8,5
Ach ja, zo moet-ie smaken: Bardolino, het vrolijkste rood van alle Italiaanse wijnen. De knipoger. De humorist. De lachebek. Herproefd dit oogstjaar en mag nog steeds wat koeler gedronken worden dan de 16 graden die het achteretiket adviseert. In de koelkast ermee. Kan-ie vast kennismaken met de ingrediënten van de antipasti die straks in zijn gezelschap tot nog grotere vrolijkheid leiden.

Nebbiolo d'Alba DOC "Montagliato" 2015 - Azienda Vitivinicola Ferdinando Principiano (Piëmonte): 8,5
Herproefd, deze Benjamin Barolo. Met duistere kanten en toch zo oprecht en eerlijk. De voor goede Nebbiolo zo karakteristieke rozen zijn er, en zonder de doorns. Zo ook de geur van ‘asfalteren in de zomer’ duidt op eigen en puur. Ferme handdruk van Ferdinando.

Teroldego Rotaliano DOC 2013 - Azienda Agricola De Vescovi Ulzbach (Trentino): 8+
Trentino’s beste druif. Geeft karaktervol rood. Heerlijk geurend. Bitterzure kersen, een rijp spoortje groen, donkere pruimen, vettige tannines en wat aangenaam rokerigs. Spannend en eigenzinnig.

Nero d'Avola Sicilia DOC "Coste a Preola" 2014 - Tenuta Gorghi Tondi (Campania): 8
Iedereen heeft een eigen recept voor gehaktballen. En die smaken stuk voor stuk natuurlijk onovertroffen. Soort individuele nationale trots. Tijdje terug kwam er zelfs een Japanse filmploeg naar ons land toe om er een heuse reportage over te maken in een Amsterdamse café. Niet ondenkbaar dat er toen een beroemd Nederlands biertje bij werd geschonken. Maar laat onze bal nu ook een groot wijnliefhebber zijn. En dan is-ie overigens niet al te kieskeurig. Wie extra wil genieten neemt een wat stevige rode, eentje die ook de eventuele mosterd op de rand van het bord voldoende partij biedt. In ieder geval staat in mijn balboekje Côtes du Rhône genoteerd. Maar ook de Siciliaanse Nero d’Avola is goed aan de bal. Warmte, sappigheid, rondingen. Het lijkt die  bal zelf wel.