Silvaner Muschelkalk Weingut Porzelt vondst van de maand bij Hubrecht Duijker
Door Artisan Wines op 03-03-2017
De biologische Silvaner Muschelkalk van Weingut Porzelt werd afgelopend maand verkozen tot "vondst van de maand" door de bekende wijnpublicist Hubrecht Duijker. Tijdens de beurs 'Wine Professional', begin januari in Amsterdam, werden de wijnen van Weingut Porzelt gepresenteerd bij het Paviljoen van Duitse Wijn. Duijker was erg onder de indruk van deze wijn en schreef het volgende op zijn weblog:
"Ooit was silvaner de nummer één druif in de Zuid-Duitse Pfalz, maar van pakweg de helft daalde zijn aanplantaandeel van pakweg de helft tot een procent of vier. Op het biologisch gecertificeerde wijngoed Porzelt echter koestert men de silvaner nog steeds: 20 procent van de ruim 14 hectare zijn ermee beplant – en Andreas Porzelt maakt er een buitengewoon smakelijke wijn van. Zijn Silvaner ‘Muschelkalk’ 2015, die voor een vijfde in foeders werd gelagerd, is behoorlijk stevig, sappig, levendig, een tikje mineralig en verleidelijk fruitig: superieur in zijn soort. En heel lekker bij o.a. lekkerbekjes."
Het is niet voor het eerst dat de Silvaner van Porzelt lovende pers krijgt. In 2016 werd de Silvaner Muschelkalk 2014 door het vakblad Vinum reeds genomineerd tot beste Silvaner van Duitsland, waarmee Porzelt diverse bekende en toonaangevende wijnhuizen uit Franken en Rheingau voorbij streefde. Ook in Nederland kreeg de Silvaner van Porzelt eerder al lovende pers, zoals van Harold Hamersma (score 8,5 in De Grote Hamersma): "Lichtrokerig, zacht geel fruit, fijne bitters en een fijne honing-karamelachtige krokantheid. Wat voor schelpdieren zullen we hier nu eens bij eten?"
Het geheim van de deze wijn zit volgens wijnmaker Andreas Porzelt in de respectabele leeftijd van de wijnstokken en de bijzondere terroir van de Gleiszeller Kirchberg. "Dit perceel in Gleiszellen (nabij Klingenmünster, Süd-Pfalz) ligt wat hoger en bestaat uit een zeer kalkrijke bodem. De druiven kunnen hier trager rijpen en genereren daardoor een zeer fraaie balans in de wijn. Bovendien zorgen de oude wijnstokken voor kleinere druiven en een lager rendement. Het sap van de druiven is daarom des te geconcentreerder."
Hoewel de Riesling by far de meeste bekende druif is uit Duitsland, is de Silvaner bezig aan een serieuze comeback. Jarenlang was de druif uit de gratie, maar wijnmakers als Andreas Porzelt tonen aan dat je met Silvaner zeer fraaie wijnen kunt maken. Ten opzichte van de Riesling is de Silvaner milder in de zuren, maar heeft tegelijkertijd een vergelijkbare sappigheid en mineraliteit. Bovendien is Silvaner gastronomisch zeer goed inzetbaar en steeds populairder onder sommeliers. Je kunt de wijn uitstekend te combineren met asperges, schaal en schelpdieren (mosselen, coquilles, krab en kreeft), maar ook wit vlees, zoals gevogelte.