• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Savennières Château Soucherie, parel in de Loire

Door Artisan Wines op 30-01-2016

Savennières is een klein plaatsje, circa 15 kilometers ten zuidwesten van Angers, gelegen langs de over van de rivier de Loire. Het licht glooiende landschap met schitterende doorkijkjes, de vele fameuze kastelen die deze regio rijk is en het voortreffelijke eten zorgen voor een zeer klassiek Frans tafereel. Door het vele groen wordt deze regio ook wel de “Jardin de France” genoemd, ofwel de “tuin van Frankrijk”. De regio vormt de bakermat van één van de meest gewaardeerde druiven ter wereld, namelijk de chenin blanc.

Savennières is weliswaar niet zo bekend bij het grote publiek, maar daarmee niet minder populair onder wijnliefhebbers en professionals. In de eerste plaats vanwege de geringe omvang; slechts 156 hectare in totaal. De belangrijkste reden is echter de terroir. In tegenstelling tot AOP Anjou en AOP Côteaux du Layon ligt de leisteen hier vrijwel direct aan grondoppervlak. Dit geeft de chenin blanc een bijzondere mineraliteit mee. Niet minder belangrijk zijn de gemaakte afspraken over het rendement per wijnstok (max 50 hl./ha.) en het verbod op machinale oogst (uitsluitend met de hand). Bovendien kiezen steeds meer wijnbouwers voor biologische en/of bio-dynamische wijnbouw, waarbij de dosis sulfiet tot een minimum wordt herleid.

Savennières “Clos des Perrières” 2012 – Château Soucherie
Zowel het vakblad Perswijn (Nederland) als Vino Veritas (België) proefden recent een serie wijnen chenin blanc uit de Loire, waaronder ook de Savennières “Clos des Perrières” van Château Soucherie. Onderstaand de recensies door beide vakbladen:

In Vino Veritas (geselecteerd in top 5):
“Het domein werd opnieuw aangekocht in 2007 door een voedingsindustrieel en telt 28hectare. Het grootste deel ligt in de regio van Côteaux du Layon. Daarnaast ligt 1,8ha in de appellatie Savennières in Clos des Perrières op zanderige gronden met klei op verweerde schistes.
Thibaud Boudignon, rijzende ster in de regio, is verantwoordelijk voor de exploitatie. Hij prijst het blokkeren van de malo aan ten voordele van frisheid en mineraliteit, wat resulteert in een 2012 met een uitgesproken ziltigheid, spanning en onberispelijke zuiverheid ondanks de houttoetsen in de geur door de rijping in nieuwe vaten van 500 liter. Citroentoetsen en een hint van aardse tonen kenmerken de persistente finale.”

Perswijn:
Perswijn roemt de chenin blanc vanwege de complexiteit en vele verschijningsvormen. “Door zijn van nature aanwezige zuren en bitters heeft hij ook geweldige rijpingsmogelijkheden.”

AOC Savennières “Clos des Perrières” 2012: **** = zeer goed
“gedroogde appel en abrikozen, noten, honing, rijp en intens, bitters, klassiek, droog”

AOC Anjou blanc “Ivoire” 2013: **** = zeer goed
“perzik en nectarine, abrikozen, pruimen, amandel, sappig, mooi droog, fijne zuren”

[catalog-product id="114"]