• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Hamersma kiest Muscadet van Domaine Bonnet Huteau bij Spinazie en Makreel

Door Artisan Wines op 30-05-2017

In het Parool van zaterdag 20 mei jongstleden recenseert wijnpublicist Harold Hamersma over het kookboek “Slow” van Georgina Hayden. De schrijfster vermeldt in haar kookboek een Grieks-Cypriotisch gerecht dat ze van haar grootouders heeft overgenomen. Het gerecht bestaat uit kruidige puy-linzen, spinazie en gerookte makreel als hoofdelementen, aangevuld met citroen, mosterd, olijfolie, gemengde groene kruiden, lente-uitjes, avocado, sumak, sesamzaad, peper en zout.

Hamersma beveelt een drietal wijnen aan die hier uitstekend bij passen. Eén daarvan is de AOC Muscadet-Sèvre & Maine sur lie “Les Dabinières” van Domaine Bonnet-Huteau (Loire). Een opvallende keuze omdat Muscadet doorgaans wordt gezien als een schrale wijn zonder veel inhoud. Gelukkig zijn er kwaliteitsbewuste producenten, zoals Bonnet Huteau, die bewust kiezen voor lage rendementen in de wijngaard. Dan blijkt Muscadet opeens een verrassend frisse en minerale wijn met inhoud die uitstekend combineert met schaal- en schelpdieren als ook bij diverse visgerechten. Geen wonder dat een goede brasserie in Frankrijk doorgaans een fraaie Muscadet op de kaart heeft.

'Sur lie' betekent dat de wijn na gisting nog enkele dagen verder rijpt op de dode gistcellen. Dit geeft aan de wijn meer ronding en ziltigheid mee. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Muscadet niet gemaakt van de aromatische Muscat druif, maar van de inheemse Melon de Bourgogne. 

Eerder liet het vakblad Perswijn zich ook lovend uit over de Muscadet van Bonnet Huteau:
“De Muscadet Sèvre et Maine sur lie “Les Dabinières” is afkomstig van een wijngaard met een ondergrond van micaschist (type leisteen) en gneis. Hij wordt biologisch gemaakt, met eigen gisten. Dat zorgt voor een prachtig glas met appel, wat citrus, rondeur, complexiteit en stevigheid, met mooie zuren. Te koop voor een appel en een ei. Jammer voor de boer, fijn voor ons…”