• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Château Aydie, Aydie - Sud Ouest

FrankrijkAydie, Frankrijk

De Famillie Laplace van Château d’Aydie maakt al sinds 1927 wijn binnen de appellaties AOP Madiran and AOP Pacherenc du Vic Bilh. Deze beide AOP’s liggen in de regio Sud-Ouest, niet ver van de stad Pau aan de voet van de Pyreneeën. De streek is bij de consument vooral bekend vanwege de Côtes de Gascogne, waar frisse, stuivende witte (huis)wijnen vandaan komen.

Bijzonder klimaat

Het zeeklimaat en de nabijgelegen Pyreneeën zorgen ervoor dat de winter en de lente zowel gematigd als nat zijn, de zomer vrij warm en de herfst doorgaans heel zonnig. Deze klimatologische omstandigheden samen met de zeer diverse terroirs (bodemgesteldheid) en lokale druivenrassen stelt de Famille Laplace in staat om karakteristieke en spannende wijnen te maken.

AOP Madiran

In totaal beschikt de Famille Laplace over 58 hectare aan wijngaarden. Het merendeel hiervan is bestemd voor de productie van de AOP Madiran. De belangrijkste druif hiervoor is de inheemse Tannat. Deze typische Gascogne-druif is doorgaans rijk aan tannine en geniet bekendheid als middel tegen hart- en vaatziekten. Andere druivenrassen die aangewend worden zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Fer Servadou.

AOP Pacherenc du Vic Bilh

Voor de productie van witte wijnen, zowel droog als zoet, wordt 9 hectare aangewend. Ook hiervoor worden hoofdzakelijk lokale druivenrassen gebruikt, zoals Petit Manseng, Gros Manseng, Arrufiac en Petit Courbu. De Famille Laplace maakt van deze druiven rijke, aromatische witte wijnen die hoofdzakelijk gebotteld worden als AOP Pacherenc du Vic Bilh.

Aramis Vin de Pays

Onder het label Aramis maakt de Famille Laplace breed toegankelijke en zeer verteerbare huiswijnen. De wijnen zijn bedoeld voor een borrel met vrienden of familie, maar zijn tevens uitstekend inzetbaar in de gastronomie. De droge witte Aramis wordt gemaakt van Colombard en Sauvignon Blanc en de rode Aramis van Tannat en Syrah.