Proef de wijnen uit De Grote Hamersma 2016!
Door Artisan Wines op 10-11-2015
In de nieuwe uitgave van De Grote Hamersma, één van de meest complete wijngidsen in Nederland, zijn maar liefst 17 wijnen geselecteerd van Artisan Wines, waarvan de meeste met een score van 8,5. Daar zijn we uiteraard best trots op!
Onderstaand hebben wij voor u de recensies opgesomd met een link naar de desbetreffende wijn in onze webshop. Een aantal van deze wijnen kunt u tevens proeven tijdens onze overzichtsproeverij vrijdag 13 november aanstaande bij Villa Rozenrust in Leidschendam. Bent u niet in de gelegenheid om proeverij bij te wonen? Een zestal geselecteerde wijnen bieden wij deze maand aan tegen extra zacht prijsje. Zie hiervoor De Grote Hamersma 2016. Aanbiedingen zijn geldig t/m 30 november 2015.
AOC Côtes de Provence blanc “Caprice”Château Les Valentines: 8-
"Bloemig en geurig. Wit fruit met een mild bittertje. Zachte zuren. Wat lichte tijmelarij. Allemaal fijn en delicaat. Behalve het etiket. Zwart schoolbord waar iemand met een lelijk handschrift strafregels op heeft geschreven. Moet de wijnmaker zijn geweest. Zat te schuiven in de schoolbanken. Lette niet op. Wilde de wijngaard in."
Custoza DOC Menegotti: 8
"Bianco di Custoza. Custoza voor vrienden. En voor liefhebbers van ongecompliceerd, verfrissend en niet te nadrukkelijk wit uit de omgeving van het Gardameer waar het verder ook goed toeven is. Helemaal met een prettig gegrild stukje witvis op je bord op een terras aan de boorden van het lago."
Weisser Burgunder trocken Weingut Porzelt: 8
“Pfalz, bekend om zijn zachte weer. Misschien daarom ook heerlijk zacht wit producerend. Vooral de pinot-variëteiten doen het er goed. Zo ook de pinot blanc, ter plekke bekend als Weisser Burgunder. Rijp, ronde appel, pronte peer, milde zuren. Als je wit bij je kip wilt drinken in plaats van pinot noir of beaujolais.”
AOC Côtes du Rhône blanc La Bastide Saint Dominique: 8+
"Op weg richting bio, maar nog niet gecertificeerd. Weerhoudt deze witte Rhône er niet van om nu al smakelijk te zijn. Goudrenet-ruw, abrikozen-zacht, perziken-sap. Kruidig, gevuld, tijm en rozemarijn, zon en stevigheid."
Irpinia Falanghina DOC “Clarum” I Capitani: 8+
"Opmerkelijk; het zuiden van Italië, en dan zo'n frisse wijn maken. Wat temperatuur betreft is het natuurlijk een kwestie van 'm lang genoeg in de koelkast zetten. Maar de wijnmaker heeft z'n werk daarvoor al gedaan. Roestvrij staal opvoeden. Koel fermenteren. Falanghina zorgt dan ook voor een fris en schoonmondgevoel. In dit geval komt er nog wat bij: een duidelijke mintzweem. Een Wilhelmina-waas. Zou zomaar prima kunnen smaken bij de doperwtjessoep met munt die mevrouw Hamersma nog weleens wil maken."
AOC Muscadet Sevre & Maine sur lie “Les Dabinières”: 8+
"Muscadet zonder mededogen. Zilten. Zuren. Zeeschuim. Scheermes-strak. Scheermessen zouden er ook goed bij passen. In plaats van oesters."
Riesling "Vom Roten Schiefer" Weingut Clemens Busch
"Biopioniers zijn het. Clemens en Rita Busch wijngaardenieren al sinds 1986 met respect voor milieu in de Mosel. Geen kunstmest, geen herbiciden en pesticiden. En zoals er slowfood bestaat, doen de Buschjes welbeschouwd aan slow wine. Door het strikte gebruik van natuurlijke gisten nemen de gistingstijden soms meer dan een jaar in beslag. En dan was er in 2013 ook nog eens sprake van een verlate oogst door een lange winter. Voorts een goede zomer die werd opgevolgd door een herfst met regen, veel regen. Goede producenten (en laten we Busch daar nu toe mogen rekenen) boften als ze slechts de helft van hun normale hoeveelheden konden oogsten. Topwijnen zijn zeldzaam in dit jaar. Reden te over om deze slow wine van de "Busch vines" nog langzamer te drinken. Mineraal en bijna teer droog. Campact wit fruit. Kalkig. En fijnbesnaard."
Soave DOC “Mito” Monte Tondo: 8,5
"Een all-time classic van mevrouw Hamersma is tuna melt. Zeg maar (laat ik deze frase een keer gebruiken) een tosti kaas-tonijnsalade. Omdat ik toch in de buurt van de proefijskast was, besloot ik maar weer eens wat testflesjes open te trekken. Vanwege toch binnen handbereik. Cru Classé rosé uit de Provence. Ongeschikt. Tonijn ging er extreem vissig door smaken. Witte Cassis dan maar. Zelfde soort euvel: ranzig mondgevoel. Om er - na wat in eerste instantie een noodgreep leek - er achter te komen dat een Soave met een supermarktprijsje zich ontpopte tot de officieuze 'tuna melt-wijn'. Alles klopte. Om te beginnen de wijn zelf: beste Soave op dit prijsniveau. Sowieso een heerlijk glas wijn. En verrukkelijk tonijn-een-tweetje."
Grauer Burgunder trocken Weingut Porzelt: 8,5
"Puur, schoon, direct op het fruit en het terroir gemaakt. Vlezige witte, met een honingtoon, een appel-mangodubbel, met een mooie frisse, bitter-droge afdronk."
Silvaner “Muschelkalk” Weingut Porzelt: 8,5
"Lichtrokerig, zacht geel fruit, fijne bitters en een fijne honing-karamelachtige krokantheid. Wat voor schelpdieren zullen we hier nu eens bij eten?"
AOC Côtes de Provence rosé Château Les Valentines: 8,5
"Licht rood fruit, ingetogen geel, fijne specerij, mooi fris bovenal. Prettig verteerbaar en lekker doordrinkbaar."
Dornfelder Gutswein Weingut Porzelt: 8,5
"Dornfelder zonder doornen. Smooth, smeuïg en sappig. Ruim in de pruim, bramenhaartjes, zachte tannines, het zoet van gebrande rode paprika. De haas het haasje. Het Klingenmünster heeft hem te pakken."
Dolcetto d’Alba DOC “St. Anna” Ferdinando Principiano: 8+
"Niet geklaard. Niet gefilterd. Wijn zonder ingrepen. Wel met volop dartelfruit, jeugdige overmoed en een stralende glaspresentatie. Begint nog meer van zich te laten horen als er een lekker kippetje in de buurt is dat net door de tomatensaus heeft gescharreld."
Bardolino Classico DOC: 8,5
"Ach ja, zo moet-ie smaken: Bardolino, het vrolijkste rood van alle Italiaanse wijnen. De knipoger. De humorist. De lachebek. Mag zelfs nog wat koeler gedronken worden dan de 16 graden die het achteretiket adviseert. In de koelkast ermee. Kan-ie vast kennismaken met de ingrediënten van de antipasti die straks in zijn gezelschap tot nog grotere vrolijkheid leiden."
Barbera d’Alba DOC “Laura” Ferdinando Principiano: 8,5
"Ha, daar hebben we de Barbera van Ferdinando Principiano weer. Die proef ik immer met plezier. 2011 was al een feestje, al was het geen groot jaar voor het noorden. Ook 2013 was niet jippiedepippie, maar dat vormde geen belemmering voor Ferdinando Principiano. Die overigens beter Ferdinando Principale had kunnen heten. Is namelijk ten principale tegen kunstmest, herbiciden en pesticiden. Verbouwt daarom zijn Barbera-druiven biodynamisch. Is ten principale tegen het gebruik van gecultiveerde gisten en gebruikt dientengevolge wijngaard- en druiveneigen. En is ten principale tegen filteren. Omdat dit het pure karakter van de wijn aantast, En daar ben ik allemaal ten principale niet op tegen als zo iemand er ook in de praktijk lekkere wijn van maakt. Dartele, vrolijke, eerlijke, besjeszure, doordrinkbare, hoogglans kersen klaterende, levenslustige Barbera. En op de een of andere manier ook echt eentje om Laura te heten."
AOC Côtes du Rhône La Bastide Saint Dominique: 8,5
"Rode Rhône. Vaak veel wijn voor niet al te veel geld. Nu worden wij Nederlanders er altijd van beticht dat we van die koopjesjagers zijn. Maar ook in de Verenigde Staten blijken veel wijnliefhebbers met een dergelijk daderprofiel rond te lopen. Kan overigens te maken hebben met het feit dat de autoriteiten Wine Spectator en Robert Parker's Wine Advocate daar het fikkie hebben opgestookt. Beide titels lieten zich lovend uit over dit domein. Alle begrip. Veel rijp rood fruit, romige rondingen, het karakteristieke krakje van de pepermolen, zweem van zoete specerijen plus de behaaglijke afdronk van een vriendelijk prijskaartje."
AOC Côtes du Rhône “Jules Rochebonne”: 8,5
"La Bastide Saint Dominique is een geliefd domein. Valt toe te juichen, want goede kwaliteit. Deze zelfs nog ietsjes beter dan wat de familie Bonnet gewoonlijk de wijde wereld in stuurt. Betere cuvée: Jules Rochebonne. Het zal die meneer uit lang vervlogen tijden zijn die in een bijkans vervlogen afbeelding het donkere etiket met gouden letters siert. Zo hoort dat bij speciale edities. Wat echter nog weleens vergeten wordt is om de wijn achter het label ook tot de verbeelding te laten spreken. Maar geen zorgen. Puik materiaal. In plaats van recht-voor-zijn-raap-Rhône deze keer fijn en delicaat rood fruit, met de juiste frisheid en verfijning. Rochebonne, très bonne."
[catalog-collection id="656"]