• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 75

Haring en wijn

Door Artisan Wines op 13-06-2014

Welke wijn drink je bij haring? Nu de eerste Hollandse Nieuwe weer in ons land zijn – afgelopen woensdag werd in Scheveningen het eerste vaatje haring geveild -, geven wij graag een aantal suggesties.

Wijnen met te hoge zuren of een te stevige houtrijping, kan je beter vermijden. Daarentegen zijn ziltige, minerale wijnen met voldoende aroma’s zeer geschikte partners bij de haring. Vooral wijnen met aroma’s van rijpe appel of meloen. Verrassend genoeg vormen ook rode wijnen. Onderstaand onze aanbevelingen:

Soave DOC “Mito” 2013 Monte Tondo - € 5,95
Rondom Soave zijn veel vulkanische heuvels en dat geeft de wijnen meer mineraliteit. De Soave "Mito" heeft de molligheid van de chardonnay en de frisheid van de sauvignon-blanc (Wijnalmanak 2013).

Pinot Grigio Monteforche 2011 - € 8,95
bio-dynamische pinot grigio uit de omgeving van Padova; niet commercieel, maar puur, delicaat en mineraal, licht ziltig, droog en verfijnd; wit fruit en aangename bitters (ongefilterd)

AOC Muscadet Sèvre & Maine sur lie “Les Laures” 2010 - € 9,50
rijpe aroma’s van rijpe citrus en grapefruit, perzik; frisse aanhef, concentratie, licht ziltig, mooie balans, lengte in de afdronk

Silvaner “Muschelkalck” 2012 Weingut Porzelt - € 13,50
Deze silvaner is afkomstig van een zeer kalkrijke bodem. Aroma’s van witte bloemen, rijpe appel en perzik, licht romig, mineraal, complexe afdronk (88/100 punten Gault Millau 2014)

Verdicchio di Matelica “Gegè” 2011 - € 14,25
In de bodem rondom Matelica vinden we dunne lagen van zeeklei en zand met veel schelpendepot. Dit geeft een bijzondere mineraliteit en ziltigheid aan de Verdicchio di Matelica. (Proefschrift: 9-/10)

Bourgogne Pinot Noir “Envol” 2010 - € 13,95
Zuivere pinot noir van een kalkrijke bodem met accent op het fruit; veel kersen en rode bessen, fijne zuren, soepel, elegante, minerale stijl